Prin tara / Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee
Programat in perioada 1-12 august, la Braila, Festivalul si Concursul International de Canto „Hariclea Darclee” va aduce anul acesta, in fata publicului, 166 de concurenti din 24 de tari, informeaza un comunicat remis redactiei. In cadrul unei conferinte sustinute de Dr. Stephan Poen, sub denumirea „Nicolae Herlea – O celebrare la 85 de ani”, vor fi prezentate videoproiectii cu arii interpretate de marele bariton. Deschiderea va avea loc pe 1 august si va fi urmata de Concertul Inaugural al sopranei Edith Borsos din Romania, laureata Marelui Premiu Darclee 2010.
Nu mai putin de 166 de concurenti din 24 de tari s-au inscris anul acesta la Concursul International de Canto Hariclea Darclee: 75 de soprane, 26 de mezzosoprane, 23 de tenori, 2 contratenori, 21 de baritoni, 8 bas-baritoni si 11 basi. Ei reprezinta Romania si Republica Moldova, Armenia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Croatia, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Kazakhstanul, Luxemburgul, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania, Statele Unite, Turcia si Ucraina. Din randul lor, Juriul International, compus din personalitati de prestigiu din Romania, Italia, Polonia, Israel si Grecia, ii va desemna pe castigatorii editiei 2012 a Concursului International de Canto Hariclea Darclee, pe care-i vom aplauda la Gala Laureatilor.
Toti acestia, impreuna cu publicul, vor trai momente emotionante la conferinta sustinuta de Dr. Stephan Poen, intitulata Nicolae Herlea – O celebrare la 85 de ani, insotita de videoproiectii cu arii interpretate de marele bariton prezent, ca intotdeauna, la Festivalul si Concursul Darclee.
Deschiderea Festiva din 1 august va fi urmata de Concertul Inaugural al sopranei Edith Borsos din Romania, laureata Marelui Premiu Darclee 2010, pe care l-a obtinut alaturi de baritonul spaniol Alvaro Lozano. Impreuna cu acesta si cu alti laureati ai editiilor anterioare, ea va putea fi admirata la Celebrarea Verdi – Wagner si in capodopera verdiana Il Trovatore, sub bagheta maestrului Marco Balderi, manifestari ce onoreaza geniul lui Verdi si, respectiv, Wagner, de la nasterea carora se vor implini in curand 200 de ani.
Creatiile prezentate au fost alese cu precadere din operele cantate candva de Hariclea Darclee. Tot Marco Balderi, care contribuie de ani si ani de zile la triumful prestigioaselor manifestari, va dirija Corul Filarmonicii George Enescu si Orchestra Festivalului Darclee in Etapa Finala, cu public, a Competitiei, la Concertul Extraordinar Verdi-Wagner de pe Esplanada Dunarii, la care vor asista mii si mii de persoane, si la Concertul de Gala al Laureatilor din 12 august.
„Astept cu o mare bucurie intalnirea cu tinerii concurenti si marturisesc ca am mai multe emotii pentru fiecare dintre ei decat am avut vreodata in propria mea cariera”, afirma Mariana Nicolesco, celebra soprana care a creat Concursul International de Canto Hariclea Darclée.
Istoricul concursului Hariclea Darclee
La 135 de ani de la nasterea Haricleei Darclee, in 1995, orasul sau natal, Braila, i-a adus celebrei artiste un omagiu fara precedent, organizand Primul Concurs National de Canto ce-i poarta numele.
Triumful acelei manifestari i-a determinat pe organizatori sa deschida si tinerilor din alte tari portile competitiei. Astfel, in 1997, in splendidul teatru in care viitoarea mare artista debuta in 1881, la numai 21 de ani, avea loc Primul Concurs International de Canto Hariclea Darclee, reunind 167 de concurenti din 25 de tari.
Braila a avut dintotdeauna un mediu cultural si artistic remarcabil, publicul sau, care-i aplaudase pe Sarah Bernhardt si De Max, nutrea o mare pasiune pentru muzica, si mai cu seama pentru vocea umana, dovedind de-a lungul deceniilor, cu ovatiile sale generoase, ca stia sa-i aprecieze pe artistii lirici, dintre care multi erau printre cei mai de seama interpreti din toate timpurile, romani: Matei Millo, Elena Teodorini, George Niculescu-Basu, Petre Stefanescu-Goanga, sau straini: Adelina Patti, Titta Ruffo, Tito Schipa, Feodor Saliapin.
Concursul bienal de Canto Hariclea Darclee, prin anvergura lui exceptionala, inseamna pentru Braila o adevarata renastere a unei vechi traditii.
Din 1995 incoace, nu mai putin de 10.000 de persoane se aduna spontan in jurul teatrului cu prilejul Concertelor Extraordinare ale Marianei Nicolesco, la care i-a asociat ulterior pe laureatii Concursului Darclee, prezentand publicului, odata cu Idomeneo si Don Giovanni, in 1999, prima generatie mozartiana din Romania, nascuta la Braila.
Sau celebrand, in 2001, Centenarul Verdi cu La Traviata, un Concert de Arii si – pe Esplanada Dunarii – un Concert de Coruri verdiene, reprezentand toate creatiile operistice ale marelui compozitor.
La editia 2003 s-a bucurat de un considerabil succes spectacolul cu La Boheme de Puccini, prezentat de laureatii competitiei la 100 de ani de la prima reprezentatie in Romania a acestei opere, cu Hariclea Darclee in rolul Mimi. La fel, Concertul de Arii din toate operele compuse pentru legendara soprana si cantate de aceasta in premiera mondiala.
Celebrarea a zece ani de existenta a Concursului International de Canto Hariclea Darclee a coincis in 2005 cu triumful reprezentatiei cu opera Il Barbiere di Siviglia de Rossini. Si a marcat participarea la aceasta competitie, de la crearea sa, a peste 1500 de tineri concurenti din 45 de tari si 5 continente.
O prodigioasa performanta in belcanto a constituit-o prezentarea la Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee din 2007, de catre laureatii Competitiei pregatiti de Mariana Nicolesco, a celebrului ciclu donizettian dedicat Reginelor din dinastia Tudor: Anna Bolena, Maria Stuarda si Regina Elisabeth I din Roberto Devereux.
In cadrul Anului International Puccini 2008, laureatii Concursului Darclee au prezentat cu mult succes, renumitul Triptic: Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi.
In 2009 la Opera Nationala Bucuresti au loc premierele absolute pentru Romania cu Parisina d’Este si cu Gemma di Vergy de Gaetano Donizetti, reprezentatii coordonate de Mariana Nicolesco si primite in triumf, ca si in Salonul de Muzica al Castelului Peles din Sinaia si in cadrul Festivalului Darclee. Toti tinerii artisti s-au dovedit remarcabili, incepand cu interpretii rolurilor principale, laureati ai Concursului International de Canto Hariclea Darclee.
Editia jubiliara 2010, marcand implinirea a 15 ani de la crearea Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclee, a insemnat o adevarata apoteoza, cu 187 de concurenti inscrisi din 27 de tari, Juriul International fiind prezidat de marele bariton Nicolae Herlea.
In fruntea Orchestrei Festivalului Darclee s-a aflat, si de aceasta data, cu acelasi brio ca la editiile anterioare, maestrul Marco Balderi.
Tinerii artisti au fost aclamati in reprezentatia cu opera Don Pasquale, ca si la marele Concert de pe Esplanada Dunarii constituind o stralucitoare Celebrare Darclee, cu arii, coruri si momente orchestrale din opere in care a aparut marea artista, ca si la Gala Laureatilor, in cadrul careia a avut loc ceremonia decernarii premiilor. Odata cu Diploma si Medalia Darclee, laureatii au primit cu acea ocazie si Moneda Darclee, anume creata de Banca Nationala a Romaniei.
Publicul a aplaudat cu entuziasm Concertul Omagiu lui Chopin, Schumann, Darclee la 200 de ani de la nasterea celor doi mari compozitori si a 150 de ani de la nasterea viitoarei legendare soprane.
In cadrul manifestarilor din 2010 a fost prezentata, in premiera, brosura Darclee Vissi d’arte, premergand volumul cu acelasi titlu, in curs de aparitie, de autorul olandez Rene Seghers, si a avut loc conferinta Hariclea Darclee pe scenele lumii sustinuta de medicul foniatru Stephan Poen, doctor in muzicologie, ilustrata de proiectia video a zece arii din opere cantate de Hariclea Darclee, in interpretarea sopranei Mariana Nicolesco.
Continuand importanta traditie de aprofundare a trairilor exprimate de vocea umana prin arta cantului, Dr. Stephan Poen a conferentiat in 2011 pe tema interpretarilor sopranei Mariana Nicolesco la Teatrul alla Scala din Milano si la RAI Roma a creatiilor lui Franz Liszt, la aniverasarea a 200 de ani de la nastere, si ale lui Gustav Mahler la 100 de ani de la trecerea sa in eternitate, Conferinta urmata de un Recital al tinerilor artisti.
Manifestarile au fost permanent in atentia presei nationale si internationale, a radioului si televiziunilor, inclusiv EuroNews si Mezzo, precum si a publicatiilor muzicale de prestigiul revistelor Orpheus la Berlin sau Amadeus la Milano.
In anul dintre o editie si alta a Concursului, publicul urmareste cu un mare interes Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco, asistand cu emotie la transmiterea din generatie in generatie a marelui ritual sacru al cantului.
Sub semnul atat de glorios, de inspirator si de uman al nemuritoarei Darclee, pentru care Puccini a compus Tosca, Mascagni Iris si Catalani La Wally, tinerii artisti lirici din intreaga lume sunt asteptati la Braila, invitati la marea sarbatoare a muzicii si a cantului, din care fiecare va iesi, intr-un anume fel, invingator. (sursa)