VIDEO Cea mai frumoasa doina a romanului: doina banatenilor
HotNews.ro va prezinta „Foaie verde ca mararul” (doina banateana) si „Mandra mea-i din Bozovici” (un brau banatean), melodii interpretate de Tudor Gheorghe si de taraful sau in cadrul spectacolului „Rapsod si lautar”. Dedicat muzicii traditionale romanesti autentice, spectacolul a avut loc in Capitala de doua ori anul acesta, la TNB si la Sala Palatului.
- Citeste si Doinele oltenilor si un cantec din zona celor mai muzicali romani.
- Citeste si Muzici din perioada in care Transilvania era sub ocupatie austro-ungara.
- Citeste si Muzica taranului roman, cantata din ce a dat Dumnezeu pe camp.
- Citeste si Cum se canta in Bucovina la 1890.
Tudor Gheorghe: „In 1974, doi comunisti destepti mi-au spus un lucru fabulos: „Tovarasul Tudor, te urmarim de un timp si credem ca va avea mult de suferit, in vremea care va veni, cantecul popular romanesc. Dumneata ai toate datele de a incerca sa-l pastrezi in anii ce vor veni. Drept pentru care te vei duce la Institutul de Folclor si vei studia”. Doi ani de zile m-au trimis acolo. Mai veneam la Craiova, jucam spectacolele de teatru, dar in rest eram la Institutul de Folclor. Acesti doi oameni se chemau Dumitru Popescu si Corneliu Burtica. Le sunt profund cunoscator. Daca nu ma duceam acolo, n-as fi stiut sa fac nici ceea ce urmeaza.
Intram in Banat. Romanul zice: cel mai frumos cantec al nostru este doina. Cea mai frumoasa doina a romanului este doina banatenilor. Eu, ca oltean, subscriu. Nu sunt nascut acolo, dar facem tot efortul de a canta cat mai aproape de adevar.
Cantecul din Banat s-a stricat definitiv, din cauza influentelor sarbesti care au venit la noi prin intermediul cantaretilor marunti. Daca vrei sa auzi un cantec banatean, te duci in Voivodina si il auzi cu adevarat. Muzica este octosilabica la noi, la sarbi e decasilabica. Si veti auzi in tot Banatul cantandu-se cu zece silabe. La petreceri, la nunti… nu mai e folclor.
Eu am luat in seara asta un reper, un mare cantaret al Banatului: Achim Nica.”
Foaie verde ca mararul (din repertoriul lui Achim Nica)
„Foaie verde ca mararul
Patru boi leagana carul
Foaie verde ca mararul
Patru boi leagana carul
Ea cobori din deal in vale
Vine mandra cu mancare, doda, nana
Cu mancare si tutun
Si-napoi cu-n brat de fan
Pe ulita cu fantana
Imi facea mandra cu mana
Da si-mi facea cu mana dreapta
Ca ma duc, ea ma cearta
Da si-mi facea cu mana stanga
Tucui ochii ei de mandra, doda”
Tudor Gheorghe: „Braul banatean e dansul specific banatenilor. E si greu de dansat. Ma uitam… trebuie invatat… Ar trebui scoala.
Dac-as fi la Invatamant, as face obligatoriu dans popular la copiii ce termina liceul. Grecii au. Daca in clasa a 12-a nu stii sa dansezi dansul lor traditional, ramai repetent. Ati vazut, unde se intalnesc patru greci, incepe buzuki si gata, ii vezi. Toti stiu. Nu calusul, e greu, dar macar o hora, o sarba, un brau banatean, o invartita ardeleneasca.”
Mandra mea-i din Bozovici (brau banatean)
„Mandra mea-i din Bozovici
Incaltata-i mandrulita cu opinci
Mandra mea-i din Bozovici
Incaltata-i mandrulita cu opinci
Mandra mea cu ochii mici
Mandrulita mea
Joaca braul cum ii zici
Mandrulita mea
Mandra mea-i din Resita
Frumoasa-i mandruta mea ca iegera
Mandra mea-i din Resita
Frumoasa-i mandruta mea ca iegera
Iarna, vara, de-o-ntalnesti
Mandrulita mea
Tot frumoasa o gasesti
Mandrulita mea”