Sari direct la conținut

Adrian Cioroianu, istoric: Dupa caderea comunismului, minoritatea roma este unul dintre perdantii tranzitiei

HotNews.ro
Adrian Cioroianu, Foto: Agerpres
Adrian Cioroianu, Foto: Agerpres

„Niciodata minoritatea roma nu a fost integrata in statul roman”, a explicat istoricul Adrian Cioroianu, in cadrul unei conferinte desfasurate saptamana aceasta, la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Diferenta principala intre tipul de abordare al regimului comunist si actualul tip de abordare a problemei minoritatii rome: prin procesul educativ si prin intermediul stagiului militar „se producea un germene de integrare macar al populatiei de tip masculin. Armata avea un rol foarte important”.

  • Citeste mai jos cum era gestionata problema minoritatii rome in perioada regimului comunist
  • Afla ce implicatii a avut Revolutia Ungara din 1956 (revolutia impotriva dictaturii bolsevice si a ocupatiei sovietice) asupra minoritatii maghiare din Romania.

Cum era gestionata problema minoritatii rome in perioada regimului comunist

„In opinia mea, niciodata minoritatea roma nu a fost integrata in statul roman”, e explicat Adrian Cioroianu (prof. univ. dr.), in cadrul unei discutii pe tema „De la Dej la Ceausescu”, din cadrul conferintei „Spectrele lui Dej”, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER).

„Diferenta principala intre tipul de abordare al regimului comunist si actualul tip de abordare este acela ca atunci, prin procesul educativ si, in a doua faza, pentru barbati (prin armata populara, socialista) – se producea un germene de integrare macar al populatiei de tip masculin.

Cea mai mare parte a tiganilor de la noi traiesc mai prost decat traiau pe vremea comunismului. Sunt mai putin integrati, mai putin educati.​

Adrian Cioroianu, istoric

Armata avea un rol foarte important. Posibilitatea de a fi avut un coleg de liceu sau de armata tigan era foarte mare. Asta arata ca ei erau prinsi, cat de cat, intr-un mecanism in care eram parte cu totii. Sigur ca asta nu a rezolvat nici un fel de problema, dar macar ne obisnuisem sa ne consolam cu ideea ca e o problema care se rezolva pe termen lung.

Dupa caderea comunismului, minoritatea roma este unul dintre perdantii tranzitiei. Pentru ca dincolo de niste personaje mai mult sau mai putin exotice sau bizare pe care le vedem la televizor, in esenta nivelul lor de viata a scazut. Si nivelul de integrare, din multe puncte de vedere, la fel.

Ca societate, poate ca operam un tip de discriminare subliminal, gandindu-ne la castelele de la Strehaia. Dar acele castele, in raport cu minoritatea tiganeasca de la noi, sunt la randul lor o exceptie. Cea mai mare parte a tiganilor de la noi traiesc mai prost decat traiau pe vremea comunismului. Sunt mai putin integrati, mai putin educati. Noi reincepem sa avem in Romania copii care parasesc scoala dupa patru clase. Asta este intolerabil!”

Ce implicatii a avut Revolutia Ungara din 1956 (impotriva dictaturii bolsevice si a ocupatiei sovietice) asupra minoritatii maghiare din Romania

„Cu siguranta, maghiarii de la noi au fost, in parte, un fel de tap ispasitor pentru ce s-a intamplat din punct de vedere administrativ si chiar din punct de vedere politic.

Comunismul, peste tot unde s-a pus in practica, are o doza de discriminare pe diverse criterii, inclusiv intre oamenii de partid.

Adrian Cioroianu, istoric

Accesul la varf al unor membrii ai minoritatii maghiare, cu cat te apropii de sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’80, devine din ce in ce mai controlat. Sunt pastrate niste figuri sacre care apar la congrese, isi au locul lor. Dar in esenta, accesul la varf al maghiarilor, cu exceptia unor judete, e din ce in ce mai controlat.

Cred ca nimeni nu mai crede in fantasma comunismului ca regim al tuturor, indiferent de etnie. Comunismul, peste tot unde s-a pus in practica, are o doza de discriminare pe diverse criterii, inclusiv intre oamenii de partid. Si asta se intampla la noi cu maghiarii dupa 1956″.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro