Sari direct la conținut

UPDATE Grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica actiunile detinute la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda/Statul roman vrea sa ajunga actionar minoritar

HotNews.ro

Grupul CEZ a vandut, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda, se arata intr-un comunicat al grupului ceh. „La finalul anului 2010, a avut loc anuntul asupra intentiei de vanzare a cotei de actiuni a CEZ de 9,15% din compania proiect Energonuclear SA. Actiunile au fost vandute la valoarea nominala a acestora (valoarea la care au fost achizitionate de CEZ) catre Societatea Nationala Nuclearelectrica SA, actionarul majoritar in finalizarea constructiei reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare romanesti Cernavoda”, potrivit comunicatului.La solicitarea HotNews.ro, CEZ a precizat ca actiunile au fost vandute la valoarea de 7,4 milioane RON.

Potrivit acestuia, tranzactia se aliniaza intentiei afirmate a Grupului CEZ de a concentra principalele investitii in Republica Ceha si in consolidarea achizitiilor existente din strainatate. CEZ a anuntat inca din septembrie ca va renunta la proiect, actionarul majoritar, adica Nuclearelectrica, urmand sa preia actiunile detinute de cehi.

  • Finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda va aduce Romaniei un plus de putere instalata de cca 1.400 MW ce va asigura practic dublarea productiei nationale de energie electrica din surse nucleare.

Pentru realizarea acestui proiect estimat la 4 miliarde euro a fost creata societatea ENERGONUCLEAR. Actionariatul ENERGONUCLEAR era format din: Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL, CEZ, cate 9,15% iar ARCELOR MITTAL si IBERDROLA cate 6,2%.

  • Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat.

Daca partenerii din actionariat doresc sa cumpere, suntem (n. red. statul roman) dispusi sa devenim minoritari. Daca ceilalti nu vor sa cumpere, trebuie sa gasim proceduri de modificare a statului companiei si sa gasim investitori strategici in alta parte pentru a ne diminua participatia, companii interesate sa investeasca in energia nucleara

Tudor Serban

Tudor Serban: Daca in ianuarie nu se arata interesat niciun partener, vom cauta investitori strategiciin alta parte

  • UPDATE Statul roman intentioneaza sa vanda o parte din participatia pe care o detine, astfel incat sa devina actionar minoritar. In cazul in care companiile care participa la proiect nu doresc sa cumpere aceste actiuni, statul roman va cauta alti investitori strategici. „Daca partenerii din actionariat doresc sa cumpere, suntem (n. red. statul roman) dispusi sa devenim minoritari. Daca ceilalti nu vor sa cumpere, trebuie sa gasim proceduri de modificare a statului companiei si sa gasim investitori strategici in alta parte pentru a ne diminua participatia, companii interesate sa investeasca in energia nucleara„, a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, consilier al ministrului economiei.
  • Potrivit acestuia, pana acum, nu s-a aratat nimeni interesat sa cumpere actiunile detinute de stat. „Nu as putea spune ca s-a exprimat cineva in acest sens. Dar, deocamdata, fiecare isi face socotelile si asteptam„, a precizat Tudor Serban. Acesta sustine ca statul roman nu va astepta, totusi, prea mult. Daca in luna ianuarie nu se va arata nimeni interesat, vor incepe demersurile pentru cautarea unui investitor strategic. „Luna ianuarie este suficienta pentru a se hotari. Si asa am pierdut prea mult timp„, a afirmat Tudor Serban. Potrivit acestuia, nu este o dorinta a statului roman de a deveni actionar minoritar, insa „este o problema de bani„.

In septembrie, grupul CEZ a anuntat ca se va retrage din proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ Romania, a declarat ca a existat un „concurs de proiecte” la nivelul grupului si in urma unei analize s-a decis renuntarea la proiectul de la Cernavoda. Pe zona energiei nucleare, grupul CEZ isi va concentra investitiile in Cehia si Slovacia. Borotea a mai spus ca ar fi fost „sanse mai bune” ca CEZ sa ramana in proiectul de la Cernavoda daca ar fi detinut un pachet mai mare de actiuni la compania de proiect EnergoNuclear. „Politica CEZ este de a avea pachete de actiuni majoritare”, a spus Adrian Borotea. Potrivit acestuia, a existat o intentie din partea statului de a vinde o parte din participatia sa la EnergoNuclear insa discutiile pe aceasta tema nu „s-au concretizat”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro