Comisia Europeana propune sapte coridoare prioritare pentru retelele de energie electrica si conductele de gaz
Comisia Europeana a prezentat, joi, prioritatile sale in materie de infrastructura energetica pentru urmatorul deceniu, stabilite in scopul de a pregati retelele pentru secolul 21. „Infrastructura energetica este cheia atingerii tuturor obiectivelor noastre: de la securitatea aprovizionarii, integrarea surselor de energie regenerabile si eficienta energetica la buna functionare a pietei interne. Este deci esential sa ne regrupam resursele si sa acceleram realizarea proiectelor prioritare la nivelul UE”, a declarat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.
Comunicarea CE defineste un numar limitat de coridoare prioritare UE a caror dezvoltare iminenta este necesara in vederea realizarii obiectivelor strategice ale UE privind conectarea statelor membre care sunt aproape izolate de alte piete europene, prin consolidarea masiva a interconexiunilor transfrontaliere existente si prin integrarea in retea a energiei din surse regenerabile.
Pe baza acestor coridoare predefinite, in 2012 vor fi identificate proiecte concrete de interes european, care sa beneficieze de finantare UE si de autorizatii de constructie. De asemenea, se va stabili un termen limita pentru luarea deciziei finale, asigurandu-se totodata respectarea deplina a legislatiei UE, in special a celei de mediu, si participarea publicului. In ceea ce priveste planificarea si implementarea acestor proiecte, Comisia va promova cooperarea regionala intre tari. Comunicarea defineste si obiective pe termen mai lung, precum „autostrazile europene ale electricitatii”.
In sectorul energiei electrice, sunt identificate patru coridoare prioritare pentru UE:
- O retea offshore in Marea Nordului si conectarea la Europa Centrala si de Nord pentru transportul energiei electrice produse de parcurile eoliene offshore catre consumatorii din marile orase si pentru stocarea acestei energii in centralele hidroelectrice din Alpi si din tarile nordice.
- Interconexiuni in sud-vestul Europei pentru transportul catre restul continentului al electricitatii generate de energia eoliana, de cea solara si de hidroenergie.
- Conexiuni in estul Europei centrale si in sud-estul Europei, care sa consolideze reteaua regionala.
- Integrarea pietei baltice a energiei in piata europeana.
In sectorul gazului, sunt identificate trei coridoare prioritare pentru UE:
- Coridorul sudic, avand rolul de a transporta gazul direct din Marea Caspica catre Europa, pentru diversificarea surselor de gaz.
- Integrarea pietei baltice a energiei si conectarea acesteia la Europa Centrala si de Sud-Est.
- Coridorul nord-sud din Europa Occidentala, menit a elimina blocajele interne si a permite utilizarea optima a posibilelor surse externe de aprovizionare.
UE si-a luat angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efecte de sera cu 20% pana in 2020, de a creste cota energiei din surse regenerabile la 20% din consumul final de energie si de a creste cu 20% eficienta energetica. Pentru a indeplini aceste obiective energetice si climatice, trebuie investita o suma de aproximativ 200 de miliarde de euro numai in sectorul de transport al energiei, in conducte de gaz si in retele electrice. Se estimeaza ca numai o parte din aceasta suma va proveni din sectorul privat si ca deficitul financiar se va ridica la 100 de miliarde de euro.