Sari direct la conținut

UPDATE Secretar de stat in Ministerul Economiei: A fost semnat un ordin de ministru pentru dezvoltarea retelelor electrice inteligente

HotNews.ro

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a aprobat, in urma cu doua zile, un plan de actiune privind dezvoltarea retelelor smart grid (n.red. retele electrice inteligente) in Romania. „Prin ordin de ministru s-a semnat acum doua zile planul de actiune pentru dezvoltarea retelelor smart grid. Este clar ca acest concept va remodela toata gandirea noastra in privinta investitiilor pe termen lung„, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Claudiu Stafie. Retelele inteligente de tip Smart Grid pot furniza energie electrica folosind tehnologia digitala si pot, de asemenea, sa integreze energia provenita din surse regenerabile. In plus, consumatorii vor avea posibilitatea de a reduce consumul in timpul orelor cu consum maxim, adaptand cantitatea luata din retea la nevoile lor personale.

Uniunea Europeana intentioneaza sa aloce 4,2 miliarde de euro pentru proiectele de dezvoltare a retelelor smart grid, a afirmat, la randul sau, presedintele Comisiei de servicii si industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.

  • „Smart Grid este un concept nou, care va revolutiona viata noastra, a tuturor, este acea imbinare intre energie, internet, sisteme inteligente care sa ne permita sa ajungem, in final, la obiectivele pe care ni le-am propus,adica reducerea consumului energetic, eficienta energetica, dialogul permanent intre consumator si distribuitorul de energie, acel sistem inteligent de transport, distributie si chiar de producere a energiei electrice. Toate informatiile adunate in acest fel vor ajunge in timp util la cei care le proceseaza si monitorizeaza prin Dispeceratul Energetic National si, astfel, ne vor ajuta sa luam deciziile cele mai bune, in cel mai scurt timp. Acest nou concept va remodela toata gandirea noastra in ceea ce priveste investitiile in SEN, privind planificarea acestor investitii pe termen lung. Avem, pe langa obligatiile de mediu pe care ni le-am asumat, si acesta noua provocare, sa fim in concordanta cu politica Uniunea Europeană in acest domeniu”, a spus secretarul de stat in Ministerul Economiei.

Claudiu Stafie a mai spus ca o noua strategie energetica vizand perioada 2010-2035 ar putea fi supusa dezbaterii publice, la inceputul anului 2011. „Mizam pe o crestere a eficientei energetice, precum si pe o scadere a emisiilor de dioxid de carbon. Trebuie sa luam in calcul consumul de energie pentru perioada urmatoare, costurile, impactul energiilor regenerabile si al noilor unitati de productie a energiei”, a precizat Stafie. Potrivit acestuia, din strategia energetica vor face parte si cele doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, care ar putea fi infiintate pana la sfarsitul acestui an.

Cresterea eficientei energetice, accelerarea productiei de energie regenerabila si dezvoltarea tehnologiilor de tip Smart Grid (asa numitele retele inteligente) sunt in topul prioritatilor pe care le au companiile energetice din intreaga lume, potrivit raportului global Deloitte Energy Predictions 2010. Carbunele este combustibilul viitorului. Aceasta este doar una dintre concluziile raportului.

  • Companiile de electricitate si utilitati se vor confrunta cu noi tendinte, cea mai importanta fiind dezvoltarea tehnologiei Smart Grid, care poate revolutiona industria prin scaderea consumului de energie cu pana la 30%, ceea ce reduce si necesitatea de a construi noi centrale electrice. Estimarile arata ca electricitatea va acoperi o parte tot mai mare din cererea totala de energie la nivel mondial, ea fiind forma cu cea mai rapida rata de raspandire in randul consumatorului final in urmatorul deceniu. Date fiind cresterea si importanta electricitatii in intreaga lume, este surprinzator ca eficienta medie a retelelor de electricitate existente pe glob este in jur de 33%. Prin comparatie, retelele bazate pe tehnologia de ultima ora au o eficienta de 60%. Tehnologiile de tip Smart Grids pot reduce nevoia de a construi noi centrale electrice sau de a exploata surse de generare care pun in pericol mediul inconjurator. Pe larg, companiile ce folosesc retele inteligente adauga inteligenta computerelor si retelistica la ceea ce este de altfel un labirint fizic de fire interconectate.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro