Cum isi negociaza Bulgaria participarea la proiectul South Stream
Bulgaria este tara mentionata de premierul italian Berlusconi ca fiind problematica pentru realizarea conductei de gaze South Stream, sustine presa rusa, potrivit Novinite.com. Conducta South Stream, care ar trebui sa aduca gaze naturale rusesti pentru Europa de Sud si Centrala, ocolind Belarus si Ucraina, se confrunta cu anumite probleme. Acestea au fost discutate de Berlusconi si omologul sau rus, Vladimir Putin, in cadrul unei vizite realizate de premierul italian la Sankt Petersburg, relateaza Nezavisimaia Gazeta. „Chiar acum exista inca unele probleme privind realizarea acestui proiect in unele tari implicate in proiect. Probabil, voi face demersuri din punct de vedere diplomatic pentru a convinge una dintre aceste tari sa nu provoace dificultati acestui proiect”, a declarat Berlusconi, fara a preciza care este tara in cauza.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta citata de Novinite.com, analistii cred ca tara problematica de-a lungul traseului ar putea fi doar Bulgaria. Expertii rusi citati de publicatie sunt convinsi ca Bulgaria este factorul major in stagnarea proiectului, prin incercarile sale de a smulge avantaje suplimentare. Mai mult, chiar Uniunea Europeana ar avea anumite cerinte in privinta conductei, deoarece spera sa diversifice sursele de aprovizionare de gaze naturale in special prin proiectul Nabucco.
Analistii rusi: Bulgaria pare sa fie principala piedica in calea proiectului
Nezavisimaia Gazetta mai spune ca pana acum Turcia a fost principala problema pentru South Stream din cauza emiterii cu mare greutate a autorizatiei de constructie a conductei. Acum, insa, Bulgaria pare sa fie principala piedica in calea proiectului. Guvernul bulgar venit la putere in iulie 2009 ameninta sa rezilieze toate contractele de energie incheiate de predecesorii sai cu Moscova.
- In scopul de a obtine unda verde pentru South Stream de la prim-ministrul bulgar Boiko Borisov, in iulie 2010, Moscova a trebuit sa faca anumite concesii, printre care reducerea preturilor gazelor naturale pentru consumatorii bulgari si modificarea taxelor pentru tranzitul de gaze catre Turcia si Grecia, mai relateaza publicatia rusa.
- Aceasta mai arata ca in august 2010, Serbia, un alt partener in proiectul South Stream, a facut un acord cu Bulgaria, cu privire la traseul conductei, care ar putea face proiectul mai scump. Expertii citati de Nezavisimiya Gazerta spun ca Bulgaria este un factor major in crearea de probleme pentru proiect.
„Ma gandesc doar la o singura tara problematica, si anume Bulgaria. Temerile ca aceasta conducta de gaze ar putea ocoli Bulgaria, prin Romania, nu sunt accidentale. Cel mai probabil, bulgarii doresc noi concesii de la Moscova. Ei vor fi, probabil, de acord, daca ar obtine anumite beneficii, cum ar fi credite favorabile si participarea subcontractantilor bulgari la constructie. In ceea ce priveste Europa, aceasta ar putea fi un obstacol serios pentru South Stream, daca nu va intarzia proiectul Nabucco. Totusi, in ciuda intentiilor de diversificare a surselor de energie, autoritatile de la Bruxelles nu fac nimic„, a declarat Serghei Pravosudov, reprezentant al Institutului Energetic National din Rusia.
Gazprom cere Comisiei Europene sa acorde South Stream un statut in Reteaua Trans-Europeana
„In ceea ce priveste cauza piedicilor, aceasta este, probabil, Bulgaria, care asteapta explicatii clare, din Rusia cu privire la proiecte energetice, cum ar fi conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis. Apropo, Rusia este pe punctul de a realiza un alt proiect similar, Samsun- Ceyhan, prin Turcia„, spune Mihail Krutihin, partener la compania de consultanta RusEnergy.
Acesta crede ca Sofia incearca sa smulga anumite avantaje pentru sine. In acelasi timp, el considera ca este probabil ca unele dintre tarile aflate pe traseul South Stream, vor incerca sa cumpere gazul rusesc la granita lor si apoi sa-l exporte.
Krutihin mai spune ca Gazprom incearca sa convinga Comisia Europene sa acorde South Stream un statut in Reteaua Trans-Europeana, fapt care ar accelera realizarea proiectului si ar face din aceasta o afacere buna. Atunci cand proiectul similar din Rusia, Nord Stream, a primit un asemenea statut, constructia s-a derulat cu o viteza record, a mai afirmat Krutihin.
Costurile proiectului, o problema pentru tarile de tranzit
Potrivit acestuia, costurile proiectului, estimate la 19-24 miliarde de euro, sunt o problema importanta in statele de tranzit deoarece acestea nu ar avea nici bani pentru finantarea sectiunilor de pe teritoriul lor.
South Stream ar trebui sa fie gata pana in 2015. Conducta va transporta 63 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, aproximativ 35% din totalul exporturilor anuale realizate de Rusia catre Europa.
- Conducta South Stream va incepe in apropierea Novorosiysk, pe litoralul rus al Marii Negre, si va ajunge la Varna, in Bulgaria. Sectiunea subacvatica va fi lunga de 900 kilometri.
- In Bulgaria, conducta ar trebui sa fie impartita in doua – o parte ar ajunge in Grecia si Italia de Sud, si alta care ar ajunge in Austria si Italia de Nord, prin Serbia, Croatia si Slovenia.
- Proiectul a fost initiat de Gazprom si compania italiana ENI, iar compania franceza EDF ar putea, de asemenea, sa se alature in calitate de actionar. In aceasta situatie, Gazprom si ENI ar detine fiecare cate o pondere de 40%, iar EDF 20%. Proiectul este vazut ca un concurent pentru proiectul Nabucco sponsorizat de UE care incearca, astfel, sa scape de dependenta fata de Rusia.
In cursul reuniunii de la Sankt Petersburg, Berlusconi si Putin au mai discutat si despre posibilitatea alaturarii unor companii germane in calitate de actionari.
Romania asteapta un semnal din partea Rusiei
Rusia si Bulgaria au semnat in iulie foaia de parcurs pentru proiectul constructiei tronsonului bulgar al gazoductului South Stream. Romania spera sa fie implicata si ea in acest proiect, reprezentantii Ministerului Economiei purtand discutii cu reprezentantii Gazprom. Luna aceasta, ar putea fi luata o decizie in privinta participarii Romaniei la South Stream.
- Potentiala includere a Romaniei in proiectul South Stream nu inseamna renuntarea automata la varianta realizarii gazoductului pe teritoriul Bulgariei, a declarat, la sfarsitul lunii iunie, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de ITAR-TASS. „Este posibil ca Romania sa intre in proiectul South Stream, dar aceasta nu inseamna in mod necesar iesirea Bulgariei” din proiect, a spus Medvedev.
- Rusia si Bulgaria au semnat un acord cu privire la proiectul South Stream in ianuarie 2008. Ulterior, intre cele doua parti au aparut neintelegeri, Bulgaria anuntand ca s-ar putea retrage din proiectul South Stream. Cele mai mari controverse au aparut dupa ce prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca tara sa va renunta la doua proiecte energetice ruso-bulgare, conducta petroliera Burgas-Alexandroupolis si centrala nucleara de la Belene, proiecte considerate neprofitabile.