Sari direct la conținut

Kommersant: South Stream inghite Nabucco din interior

HotNews.ro

Anuntul-surpriza prin care Gazprom a invitat concernul german RWE sa adere la proiectul South Stream a tulburat piata gazelor naturale, scrie Kommersant. Daca partea germana va accepta propunerea Gazprom, proiectul concurent Nabucco va fi puternic slabit iar acest pas ar putea conduce, in final, la unificarea celor doua proiecte concurente.

„South Stream este un proiect international si, cu cat devine mai multinational, cu atat devine mai interesant pentru consumatori in comparatie cu Nabucco”, a explicat gestul Gazprom un inalt responsabil al guvernului rus.

„Gazprom a purtat tratative cu toti participantii la Nabucco, pentru a clarifica repartitia de forte din interiorul consortiului paneuropean. RWE este ultimul membru al proiectului la care a apelat Gazprom. Participantii la proiectul Nabucco nu sustin deschis South Strem, dar cu fiecare in parte au fost obtinute anumite intelegeri de neamestec in derularea proiectului ruso-italian”, a precizat respectiva sursa.

Importanta RWE consta in faptul ca partea germana depune cele mai multe eforturi in identificarea surselor de aprovizionare pentru Nabucco, gazoduct care, pana acum, nu are contracte ferme de livrare a gazelor.

Recent, insa, RWE a semnat un acord cu Turkmenistan privind achizitiile de gaze, iar Turcia, cu Azerbaidjan. De asemenea, s-au intensificat discutiile cu Iran si Irak legate de exportul de gaze.

Turcia a promis sa investeasca in exploatarea gazelor din Iran pana la 4 mld dolari in urmatorii patru ani. In aceasta situatie, crede directorul firmei de consultanta East European Analysis, Mihail Korchemkin, premierul Vladimir Putin simte ca Nabucco prinde viteza si incearca sa opreasca acest avans prin orice metode accesibile.

In opinia lui, pentru a obtine intrarea RWE in South Stream, Putin va recurge la concesii importante privind pretul carburantului. In acelasi timp, expertii europeni sunt de parere ca, intr-un final, cele doua proiecte se vor uni intr-unul singur, avand in vedere ca traseele se suprapun, practic, si sunt destinate acelorasi tari consumatoare. „Totul conduce spre o oferta in exces de gaze pentru piata europeana”, crede Georg Zahman, de la firma de analiza Bruegel.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro