Around The Black Sea: Spioni romani, la granita marelui URSS
„Am aflat intr-un mod destul de direct ca granita cu Turcia (si Iran) este pazita in principal de graniceri rusi. Trupele ruse stationate in Armenia sunt estimate la cinci mii de oameni. Sona, ziarista care ne-a insotit, vrea sa ne arate cat mai de aproape granita cu Turcia. Si pentru ea este prima oara cand ajunge in zona si se bazeaza pe colegul ei Grisha, jurnalist local, care spune ca a facut poze chiar langa gardul de sarma ghimpata care desparte cele doua tari”, scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.
„Suntem patru ziaristi langa gardul care marca limita Uniunii Sovietice, gard identic cu cel pe care l-am vazut cu mult timp in urma in Republica Moldova. Ramanem un pic in urma cat timp ziaristii isi fac poze. La o distanta nu prea mare, un granicer se holbeaza la noi cu binoclul din turnul de observatie.
In scurt timp apare un jeep BMW negru cu geamuri fumurii. Patru tineri solizi, la maieu si slapi coboara tacticosi. Au pantaloni de camuflaj – un fel de trening. Ne claxoneaza de la distanta si ne fac semn sa ne intoarcem de langa gard. Unul dintre tineri are o statie militara in mana. Se prezinta politicos in rusa: “Pagranichnyie Slujba Rossii”. Ne cere documentele la control. Sona le spune ca suntem ziaristi – ceea ce declanseaza vreo trei ore de parlamentari, controale si asteptari.
Patrula rusa e destul de amuzata de ceea ce va urma pentru noi. Comenteaza vizele noastre, le trec din mana in mana. Ne retin actele si ne roaga sa-i urmam la unitatea militara, 500 de metri mai la vale.”
„Ajunsi la primarie, ofiterul rus isi planteaza un scaun in mijlocul unei camere incapatoare. Noi patru ne inghesuim spasiti pe o canapea incomoda, cu spatele la zid. Ne ofera cafea. Ne explica cu o mina oficiala, si Sona traduce, ca ar putea sa ne retina 48 de ore. Nu e foarte clar cine ce lege a incalcat. Intr-un final, ni se spune ca strainii nu au voie sa vina mai aproape de un kilometru de granita. Suntem potentiali spioni. Ne chestioneaza cu privire la locul de munca”.
„Actele sunt reluate la puricat, toate paginile pasapoartelor copiate. Ofiterul in civil raporteaza la centru, iar rusul ne iscodeste: de ce mergeti voi numai in zone de conflict?”
Mai multe despre „distractia” rusilor la granita dintre Armenia si Turcia gasiti aici.
Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate „fotografic”. Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.
Despre experienta celor doi romani la prima lor zi in capitala Armeniei puteti citi aici.