Adriean Videanu: Prin CET-uri, de la productie pana la incalzirea cetatenilor, se pierd 500 de milioane de euro
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat ca preluarea centralelor de termoficare de la autoritatile locale este una dintre prioritati.”Pe langa emisiile de CO2 in mod ineficient, asa cum se realizeaza in foarte multe din comunitatile locale, exista si o mare risipa de resurse financiare din acest punct de vedere. Pe intregul lant, de la productie pana la incalzirea cetatenilor, din evaluarile noastre, sunt aproape 500 milioane de euro care se pierd. Practic, Romania participa, in mod involuntar, cu aproape 500 milioane de euro la incalzirea globala”, a declarat ministrul economiei, Adriean Videanu.
Ministerul Economiei ar urma sa preia CET-urile pentru a le moderniza. Ministrul Administratiei, Vasile Blaga, a anuntat, recent, ca centralele termoelectrice ar putea trece, pentru o perioada determinata, la Ministerul Economiei pentru a fi modernizate. „Ideea care este agreata de toti este cea propusa de domnul Videanu vis-a-vis de preluarea lor, pentru o perioada de timp, in administrarea Ministerului Economiei pentru modernizare, utilizand surse pe care le vom gasi impreuna cu Ministerul Mediului, si pana la urma din nou sa le transmitem in administrarea autoritatilor locale”, a precizat Blaga. Guvernul mai ia in calcul si ideea inchiderii a jumatate din CET-urile din orase si inlocuirea lor cu centrale de cogenerare de inalta eficienta. Practic, prin acest transfer, poate fi mai bine justificata necesitatea gestionarii de catre Ministerul Economiei a unor sume importante de bani obtinuti din vanzarea unitatilor de CO2.
- Banii necesari reabilitarilor ar putea fi luati din fondurile pe care le-ar putea obtine Romania in urma vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon.
Cele mai multe centrale sunt ineficiente si au acumulat datorii imense, fapt care le face candidate la inchidere. De altfel, au termen pana in 2013 sa se alinieze normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. Cele 35 de CET-uri din orase au acumulat pana anul trecut datorii de peste 2 miliarde de lei la bugetul de stat, bugetele locale si furnizorii de combustibil. In aceste conditii, anul trecut, Guvernul le-a intins o mana de ajutor alocand peste 160 milioane de lei pentru stergerea unor datorii la 23 de CET-uri.
Pentru multe autoritati locale, aceste centrale sunt o povara mai ales ca sunt cazuri in care subventiile pentru incalzire, din fonduri locale, depasesc 50%. Sistemele centralizate de incalzire deservesc, in prezent, peste 1.600.000 de apartamente, din care 571.000 se afla in Bucuresti. Cele mai multe sunt construite prin anii ’60-’70. Cu toate acestea, statul a considerat ca inca pot fi mentinute in functiune, chiar daca este nevoit sa pompeze sume mari de bani in ele. Sistemele sunt realizate dupa tehnologii anterioare crizei energetice din 1972, au randamente scazute, pierderi intre 25% si 35% si costuri ridicate de productie.