Sari direct la conținut

Cum vrea Statul să reducă decalajul de TVA: Amenzi pentru persoane fizice și firme dacă vând bunuri și nu pot demonstra proveniența lor

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Persoanele fizice și firmele care efectuează activități economice care nu sunt autorizate ori vând bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență vor fi amendate deoarece acest lucru constituie contravenție, conform unui proiect al Ministerului Finanțelor.

Proiect OUG amenzi pentru cei care vand bunuri la care nu poate fi demonstrată proveniența – click pentru a deschide

Astfel, în cazul în care nu se poate demonstra proveniența bunurilor, amenda este între 500 – 1.500 lei dacă faptele sunt săvârșite de persoane fizice și 20.000 – 30.000 lei dacă e de către firme.

De asemenea, bunurile respective vor fi confiscate, precum și sumele de bani aferente.

În situația în care, în termen de 12 luni de la ultima sancționare a faptei, persoana săvârșește o nouă contravenție din aceeași categorie, se aplică și sancțiunea complementară constând în suspendarea activității acestuia, care constă în transport, depozitare și/sau comercializare, după caz, pentru 30 de zile.

Dacă activitatea economică nu este autorizată amenda este între 500 lei – 1500 lei, dacă este săvârșită de persoane fizice, respectiv 25.000 lei – 35.000 lei, dacă este săvârșită de persoane juridice.

Și în acest caz se confiscă bunurile și banii.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenționale se fac de către organele competente din cadrul ANAF și Autorității Vamale Române, precum și de către ofițerii și agenții din cadrul Poliției Române și din cadrul Poliției de Frontieră Române și de ofiterii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Din preambul aflăm că acest proiect de OUG este dat pentru a îndeplini unul dintre obiectivele PNRR: creșterea ponderii veniturilor colectate de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu cel puțin 2,5% din PIB față de valoarea indicatorului din anul 2019, respectiv reducerea decalajului TVA cu 5 puncte procentuale în 2026 față de valoarea indicatorului din 2019.

România are un gap de TVA de 35,7%, cele mai recente cifre sunt din 2020. Șeful ANAF consideră că procentul nu este de 35%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro