Sari direct la conținut

Gazprom pierde piete in favoarea Statelor Unite, pe fondul noilor tehnici de extractie dezvoltate de americani

HotNews.ro

Gigantul rus Gazprom este tot mai ingrijorat de pierderea pietelor, din cauza cresterii neasteptate a productiei de gaze naturale a Statelor Unite ale Americii, favorizata de noi tehnici de extractie, anunta cotidianul Kommersant, preluat de AFP.

Intr-un comunicat care va fi prezentat in consiliul de administratie de marti, grupul afirma ca se confrunta cu scaderi ale vanzarilor, in special in Europa.

„Situatia este agravata de ceea ce numim revolutia in domeniul extractiei de gaze din surse netraditionale, in Statele Unite”, potrivit sursei citate.

„Daca in urma cu cativa ani nicio organizatie (…) nu ar fi pariat pe cresterea rapida a productiei Statelor Unite, astazi, toate companiile vorbesc despre perspectivele productiei de gaze de sist, care poate modifica fundamental piata mondiala a gazelor naturale”, precizeaza documentul.

Gazul de sist, continut de anumite tipuri de roca, era considerat dificil de extras, dar potentialul sau este enorm. Progresele in domeniul tehnologiei au determinat companiile energetice sa ceara drepturi de extractie in locatii neobisnuite, cum este cazul statului New York.

„Surplusul de gaze in Statele Unite a generat deja o reorientare a gazului natural lichefiat catre pietele europene”, afirma Gazprom.

Productia de gaze din Rusia a scazut cu circa 13%, la 575 miliarde metri cubi in 2009, in comparatie cu anul precedent, pe fondul scaderii cererii europene, al crizei mondiale si a conflictului cu Ucraina.

Potrivit estimarilor Departamentului american al Energiei, productia de gaze a crescut, in Statele Unite, cu 3,7%.

Gazprom a renuntat sa penalizeze clientii europeni

Pe de alta parte, oprirea livrarilor de gaze in Europa din cauza conflictului din ianuarie 2009 cu Ucraina a fost calificata de Gazprom drept o situatie de forta majora, ceea ce exclude orice pretentii din partea europenilor pentru volumul de gaze nelivrat.

Ulterior s-a dovedit ca acest volum – 4,5 mld. mc de gaze – a fost sters din obligatiunile clientilor europeni fata de Gazprom (in contracte figureaza principiul take or pay).

Cu alte cuvinte, explica Vedomosti, Gazprom a renuntat sa-i penalizeze pe partenerii sai europeni.

Cum s-a ajuns la aceasta decizie, compania rusa refuza sa precizeze. De altfel, reprezentantii intreprinderii refuza sa indice inclusiv volumul de gaze pe care europenii urmau sa-l preia dupa principiul take or pay. Totusi, surse apropiate Gazprom spun ca este vorba de 7 – 8 mld. mc, fara a pune la socoteala cele 4,5 mld. mc iertate de compania rusa. Vedomosti a calculat, prin urmare, ca, daca nu ar fi fost conflictul cu Ucraina, Gazprom putea sa incaseze pentru carburantul nepreluat de clienti un avans de 3 mld. dolari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro