Sari direct la conținut

​Gabriel Biriș: Plafonarea bazei de calcul la contribuții a avut rezultate bune în țările din jurul nostru

HotNews.ro
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / HotNews
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / HotNews

Trebuie să facem rezonabil și acceptabil sistemul de contribuții sociale. Ne uităm în țări din jurul nostru care au obținut rezultate foarte bune și soluția e la îndemână: plafonarea bazei de calcul la contribuții, a declarat avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, într-o conferință news.ro.

În același timp, spune el, plafonarea bazei la contribuții la pensii ajută și la sustenabilitatea Pilonului I pentru că reduce datoria asumată.

“În momentul în care tu iei 25% din tot, promiți un număr de puncte de pensii. Cât e numărul ăsta? Cât a contribuit omul! Le iei banii astăzi, îi cheltuiești astăzi, dar le promiți că peste 5-7-10 ani când ies la pensie, tu le dai de undeva banii ăia. În contextul pensionării decrețeilor este nesustenabil”, a afirmat el.

  • “Trebuie ca măcar acum, în al 13-lea ceas, că al 12-lea a cam trecut, să facem ceva în sensul ăsta”.

“La fel și la contribuția la sănătate: avem 800.000 de oameni angajați în construcții și agricultură care au fost scutiți de contribuția la sănătate. Costul lor îl plătește bugetul și noi. Dizolvi liantul care ține națiunea: solidaritatea”, a precizat Biriș.

  • „Trebuie plafonată baza de calcul la contribuția la sănătate la un nivel rezonabil. Asta trebuie calculat. Probabil e undeva la 5-6 salarii minime sau 3 salarii medii în așa fel încât să ai o acceptabilitate a politicilor publice și eliminate excepții”.

“Noi am uitat de articolul ăla din Constituție care spune că toți suntem egali în fața legii fără privilegii și discriminări. Dacă secretara mea plătește 10% din cât câștigă și are asigurare de sănătate și eu plătesc 10% din salariul minim și primesc aceleași servicii, cum putem să mai vorbim de solidaritate?”, a mai arătat avocatul.

Noi, spune Biriș, „am făcut niște greșeli incredibile: populism, prostie, nu-mi dau seama, care trebuiesc corectate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro