A doua centrala nucleara din Romania va fi gata in 2030 si va avea 1.000 MW
Cea de-a doua centrala nucleara care va fi construita in Romania va fi gata pana in 2030, cu zece ani mai tarziu decat fusese anuntat initial, si va avea o putere instalata de 1.000 MW, desi reprezentantii ministerului spuneau anul trecut ca aceasta va avea 2.400 MW, transmite NewsIn.
„Programul Promovarea domeniului nuclear romanesc la nivel national si international devine tot mai necesar din momentul in care atat institutia guvernamentala, cat si cea prezidentiala din Romania si-au propus sa dezvolte noi capacitati energetice nucleare: inca doua unitati nucleare de minim 700 MWe la Cernavoda, in perioda 2009-2015, si cel putin inca o centrala nucleara de 1000 MWe pana in 2030”, se arata in Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010, publicat de Ministerul Finantelor Publice.
Initial autoritatile romane anuntasera ca cea de-a doua centrala nucleara ar urma sa fie data pana in 2020.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Tudor Serban, amplasamentul noii centrale nucleare nu va fi cunoscut in acest an.
De asemenea, fostul director general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, spunea anul trecut ca noua centrala nucleara care va fi construita va avea o putere instalata de pana la 2.400 MW si ca „fie va avea doua grupuri de cate 1.200 MW fiecare, fie va avea patru grupuri de cate 600 MW fiecare”.
Totodata, fostul presedinte al Agentiei Nucleare Valica Gorea a declarat in luna aprilie agentiei NewsIn ca studiul de amplasament pentru a doua centrala nucleara a tarii a fost finalizat, iar cele mai bune patru locatii selectate se afla in judetele Brasov, Sibiu, Arad si Cluj.
In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. In momentul de fata se are in vedere construirea altor doua noi reactoare nucleare, investitie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse in functiune dupa 2016.
Energia electrica produsa anual de Unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda reprezinta circa 17-18% din productia de electricitate totala a Romaniei.