Sari direct la conținut

ANRE: Pretul gazelor va ramane neschimbat, iar la electricitate ar putea creste, din 1 ianuarie 2010

HotNews.ro

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru gazele naturale sa ramana neschimbat, de la 1 ianuarie 2010. Consumul de gaze la nivel national a scazut in 2009 cu 17,5%.

In privinta pretului platit pentru energia electrica presedintele ANRE, Petru Lificiu, a explicat ca ar putea fi indexat cu inflatia.

„In ceea ce priveste decizia pentru pretul electricitatii, aceasta va fi luata probabil saptamana viitoare. Este posibil ca pretul sa fie indexat cu inflatia”, a precizat Lificiu, citat de NewsIn.

Rata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, peste asteptarile analistilor, de 4,3-4,5%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, in special ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si la produsele alimentare, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

In anii normali, inaintea instalarii crizei economice, Romania consuma anual aproximativ 17-18 miliarde metri cubi gaze, cantitate acoperita de productia interna si de importuri. Productia interna de gaze a Romaniei se ridica la aproximativ 11-12 miliarde mc gaze, restul necesarului fiind importat din Rusia, prin intermediari.

In primele sase luni ale acestui an, consumul de gaze naturale al tarii a scazut cu 21%, fata de aceeasi perioada din 2008, iar la unsprezece luni, consumul si-a revenit putin, scaderea fiind de 17,5-18%, potrivit datelor ANRE.

In ceea ce priveste consumul de energie electrica, acesta a scazut la sase luni cu aproximativ 8,8%, fata de primul semestru din anul trecut, iar la unsprezece luni, scaderea a fost de 8%.

In 2008, Romania a inregistrat un consum intern de energie electrica de 54,6 TWh, in crestere fata de consumul din 2007, de 53,3TWh. Energia electrica de inalta tensiune alimenteaza circa 100 de companii mari din industrie, cu tensiune medie sunt alimentati aproximativ 14.000-15.000 de agenti economici si 100.000 de consumatori casnici, iar alte opt milioane de casnici, prin joasa tensiune.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro