Ministerul Economiei vrea sa atraga investitori la Avioane Craiova
Ministerul Economiei intentioneaza sa relanseze activitatea companiei Avioane Craiova, prin vanzarea actiunilor detinute si prin atragerea de investitii, se arata intr-un comunicat al actionarului majoritar al producatorului de avioane.
„Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, anunta intentia de a relansa activitatea societatii comerciale Avioane Craiova (…), atat prin oferirea catre potentialii investitori a posibilitatii de a achizitiona pachetul de actiuni detinut de Ministerul Economiei la aceasta societate, cat si prin atragerea de investitii in industria de aparate de zbor prin orice modalitate prevazuta de lege”, se arata in comunicat.
Activitatea Avioane Craiova consta in realizarea de componente, subansamble, ansamble si prestari de servicii pentru industria aviatica militara si civila. Societatea Avioane Craiova, care are 380 de angajati, este unicul producator de aeronave de tip militar din Romania.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, Avioane Craiova ofera o serie de avantaje potentialilor investitori, printre care capacitatea de productie mare, capabilitatea de a executa procese speciale si posibilitatea de a realiza produse de complexitate ridicata.
In plus, societatea dispune de acces rapid la aeroportul din Craiova, situat la aproximativ un kilometru, cu pista de legatura proprietate a societatii, centru de incercari de zbor aflat in incinta societatii, autorizatii de functionare din partea autoritatilor de control aero militare si civile romanesti.
„Potentialii investitori interesati sunt invitati sa depuna expresii de interes la sediul Ministerului Economiei – Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, prin care pot propune una sau mai multe modalitati de abordare”, se mai arata in comunicat.
Totodata, potentialii investitori pot efectua o vizita tehnica la sediul societatii, in scopul formarii unei opinii generale asupra companiei.
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), aflat in subordinea Ministerului Economiei, va raspunde de privatizarea Avioane Craiova, dupa ce mandatul acordat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a expirat in data de 14 octombrie.
Valabilitatea ultimei oferte de privatizare pentru Avioane Craiova a expirat la 31 iulie, fara ca AVAS si Alenia Aeronautica, singurul potential cumparator, sa ajunga la o intelegere pentru finalizarea tranzactiei. Reprezentantii AVAS au precizat ca unele dintre solicitarile cuprinse in oferta finala imbunatatita si irevocabila depusa de Alenia Aeronautica, si anume anularea datoriilor istorice ale statului roman si preluarea de catre stat a cheltuielilor de disponibilizare a salariatilor, exced cadrul legal.