Credite neperformante (IV)
Pentru cititorii mai vechi ai blogului, declaratiile de mai jos nu sunt o surpriza. Ce e interesant este ca reprezentantii marilor institutii au inceput sa ne pregateasca verbal pentru scenarii mai pesimiste.
BERD: „Nivelul creditelor neperformante a fost subestimat”
„Eastern Europe’s banks have underestimated the value of bad loans they hold in the aftermath of the financial crisis and their impact will be felt across the region next year.[…]They are asking for the disposal of non-strategic assets. But some of these assets are strategic for our region. Most of these subsidiaries are systemic for our region”
Acele „non-strategic assets” sunt subsidiarele din tarile cu probleme. Acum se explica cele doua intalniri ale BNR/FMI cu bancile-mama, pentru a reafirma sustinerea pentru bancile din Romania. Sustinere se pare ca inseamna „nu le vom vinde”. De notat ca a exista o intalnire separata cu bancile grecesti.
Banca Mondiala – „gata sa preia creditele neperformante daca bancherii vor sa le dea”
„Experienta noastra din alte crize arata ca nivelul creditelor neperformante, in general, mai creste fata de ceea ce avem la ora actuala pe piata romaneasca. In perioade de crize s-a ajuns in mod frecvent la NPL-uri (credite neperformante – n.r.) de 15-20%. Ne gandim sa venim pe piata si cu niste produse sau niste proiecte care sa ajute bancile in a procesa NPL-urile.”
La nivel brut, aceasta cifra probabil a fost depasita pentru Romania.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.