Sari direct la conținut

VIDEO Ion Sturza, fost premier al Moldovei: South Stream este un proiect nascut mort in capul politicienilor, iar Nabucco nu este real atata timp cat nu se ajunge la o intelegere cu Iranul

HotNews.ro

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova si actual om de afaceri, asociat cu Dinu Patriciu, considera ca proiectul South Stream nu are sanse sa fie pus in aplicare. „South Stream este un proiect nascut mort in capul politicienilor care nu aveau decat un singur scop, acela de a da un semnal de ignorare a Ucrainei. South Stream este o teava de 900 de kilometri pe fundul Marii Negre care costa 25 de miliarde de euro. E absurd”, a spus Ion Sturza.

Acesta critica si proiectul Nabucco, caruia ii da, totusi, o sansa in plus fata de South Stream. In opinia sa, gazoductul Nabucco depinde in cea mai mare masura de Iran si de disponibilitatea acestei tari de a furniza gaze Europei.

„Nabucco nu este real atata timp cat nu se ajunge la o intelegere cu Iranul, deoarece nu are resursa de gaze. Resursa din Azerbaijan sau Turkmenistan nu este plauzibila. Tevile care s-au nascut in capul politicienilor nu exista, nu au resurse, nu au titei, nu au gaz”, a mai spus omul de afaceri. Potrivit acestuia, proiectul Nabucco va avea viitor, doar daca se va gasi o solutie pentru aprovizionarea cu gaz din Iran.

Moldova se va conecta la sistemul energetic romanesc

In privinta relatiei dintre Republica Moldova si Romania, Sturza sustine ca a observat in ultima vreme un fenomen pe care si l-a dorit de mult, si anume sporirea interesului companiilor cu sediul in Romania de a investi in Republica Moldova. Insa, adauga el, cele mai multe sunt companii multinationale.

„Majoritatea companiilor din Romania au testat piata, deja au proiecte de investitii. Companiile multinationale reprezinta un fenomen pe care ni l-am dorit de mult, si anume sa vina in Moldova prin Bucuresti, nu prin Kiev sau Moscova. Deci eu sper la un flux masiv, nu numai de interes formal, conjunctural”, a precizat omul de afaceri.

Acesta crede ca este absolut necesar ca Moldova sa se cupleze la sistemul energetic european prin Romania. „Romania este o parte a sistemului energetic european, este compatibil din punct de vedere tehnic pentru serviciul de transport, este firesc sa ne conectam la aceasta sursa pentru a putea aproviziona si Moldova si, de ce nu, de a fi acel pod pe partea de generare dintre Ucraina din sud si Transnistria”, a mai spus Ion Sturza.

Ion Sturza: Rusii si-au anulat participarea la forumul energetic, in ultimul moment, din cauza crizei politice

Marii absenti de la Forumul Energetic si Economic Marea Neagra au fost oficialii rusi, sustine Ion Sturza. Aceasta in conditiile in care multe din temele de discutie au facut referire la importanta implicarii Rusiei in dezvoltarea sectorului energetic. Sturza crede ca rusii au refuzat sa participe la forum din cauza campaniei electorale si a crizei politice din Romania.

„Eu am fost implicat in negocierile cu oficialii rusi, am incercat sa ajut organizatorii. A fost o lista impresionanta cu oficiali rusi, de la Duma de stat pana la Ministerul de Externe. Din nefericire, a aparut ceva in ultimul moment si au refuzat in ultimul moment. Este un lucru foarte regretabil pentru ca rusii vor sa fie si trebuie sa fie implicati in discutii, mai ales la o conferinta de o asemenea amploare”, a declarat Ion Sturza pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, refuzul de a veni la forum are legatura cu mentalitatea rusilor de a nu se implica in nici un fel in alegerile electorale. „Ei analizeaza situatia politica, mai ales ca Romania se afla in campanie electorala. Stiti mentalitatile rusilor. Cu jumatate de an inainte de a face o vizita de asemenea anvergura, se gandesc daca o fac deliberat sau nu. Cred ca vizita s-a anulat in ultimul moment pe aceste considerente. Vizita ar fi insemnat o sustinere pentru un partid politic sau altul, pentru un anumit candidat”, a precizat Sturza.

Ion Sturza s-a aflat in Romania pentru a participa la prima editie a Forumului Energetic si Economic Marea Neagra, organizat de Consiliul Atlantic al Statelor Unite, cu sprijinul Ministerului Economiei si al Ministerului Afacerilor Externe din Romania.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro