EIU: Economia Romaniei se va comprima cu 7,5% in acest an si isi va relua cresterea in 2010
Economia Romaniei se va contracta cu 7,5% in acest an, reluarea cresterii economice urmand a avea loc in 2010, se arata intr-un raport al Economist Intelligence Unit (EIU) citat de NewsIn. Institutia nu exclude insa o contractie mai mare a PIB sau prelungirea recesiunii, „mai ales daca va fi nevoie si de alte masuri de austeritate”.
Pentru 2010, analistii EIU se asteapta la o recuperare „modesta”, cu o crestere a produsului intern brut de 1%, „ajutata de corectia cursului de schimb la inceputul lui 2009”.
In acest sens, raportul mentioneaza ca declinul economiilor din zona euro in 2009 si in 2010 va duce la inrautatirea pietelor de export ale Romaniei, iar investitiile vor fi deteriorate prin dificultatea de obtinere a finantarii externe si prin restrangerea creditului.
„Exista riscul ca recesiunea sa se adanceasca sau sa se prelungeasca si mai mult decat in scenariul nostru de baza, mai ales daca va fi nevoie si de alte masuri de austeritate in 2010 si 2011 pentru a aduce deficitele bugetare in linie cu tintele UE”, mai arata raportul. „Cu toate acestea, pachetul de asistenta externa va ajuta guvernul sa finanteze deficitul bugetar si deficitul de cont curent si ar trebui sa previna o contractie mai puternica a productiei”, sustin analistii EIU.
Acestia apreciza ca majorarea TVA si a impozitului pe venit in 2010 este „inevitabila”, astfel incat guvernul roman sa atinga tintele pe deficit bugetar agreate cu FMI, in ciuda impactului negativ pe care masurile il vor avea asupra cheltuielilor de consum.
„Guvernul a stabilit unele masuri cu Comisia Europeana ca sa restranga deficitul bugetar la 6% din PIB (sau 6,5% din PIB dupa metodologia UE) in 2010, fata de intelegerea initiala, care prevedea o tinta de 3,6% din PIB. Acordul impune guvernului sa faca reduceri semnificative in salariile din sectorul public. Pare inevitabil ca guvernul sa fie obligat sa creasca TVA sau impozitul pe venit pentru a indeplini aceste tinte, in ciuda impactului negativ pe care masura il va avea asupra cheltuielilor de consum”, se arata in document.