BCR este a 14-a banca care a semnat conventia pentru programul "Prima Casa"
Banca Comerciala Romana (BCR) a semnat joi conventia cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru programul „Prima Casa”, clientii putand sa depuna solicitarile de credit si documentatia aferenta incepand de luni, se arata intr-un comunicat al institutiei. BCR este a 14-a banca care a semnat pana in prezent conventia cu Fondul de Garantare.
Clientii care vor contracta un credit prin acest program de la BCR vor trebui sa plateasca o dobanda egala cu EURIBOR la 3 luni+ 3,8 puncte procentuale. De asemenea, mai trebuie platit un comision de acordare de 0,5% aplicat la valoarea creditului si un comision de evaluare de 300 de lei (fata TVA), ambele percepute o singura data. In functie de profilul de risc al fiecarui solicitant, banca accepta pana la patru coplatitori.
Potrivit legii, clientul mai are de achitat un comision de gestiune de 0,37% al FGCIMM aplicat la valoarea creditului aprobat. Comisionul de gestiune se va plati catre FGCIMM in fiecare an si va fi calculat la valoarea soldului garantiei creditului de la finalul anului precedent.
Pentru acordarea unui credit, BCR va solicita urmatoarele acte: cerere de credit, adeverinta de salariu sau talon de pensie si decizia de pensionare, fisa fiscala aferenta anului precedent, act de identitate, copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit, descoperit de cont, linii de credit, in cazul clientilor care beneficiaza de aceste produse oferite de alte banci. Daca este cazul, banca va cere declaratia – acord pentru coplatitori si certificat de casatorie sau hotarare de divort.
Totodata, solicitantul trebuie sa prezinte declaratia pe propria raspundere, data in forma autentica, prin care acesta declara ca „la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta privind unele masuri in vederea implementarii programului „Prima casa”, nu detine in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar”.
Pe langa aceste acte, banca mai cere si alte documente specifice, precum precontractul de vanzare-cumparare a imobilului, copie a actului de proprietate asupra imobilului ce face obiectul vanzarii, declaratia pe proprie raspundere a vanzatorului ca bunurile imobiliare respective nu sunt revendicate si ca nu exista litigii in legatura cu acestea si extrase din documentatia cadastrala.
Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 euro, daca pretul acesteia este mai mare de 60.000 euro; sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu primele trei rate lunare de dobanda; sa accepte ca in baza Contractului de garantate incheiat cu FNGCIMM sa se instituie in favoarea statului roman, o ipoteca legala de rang I asupra locuintei achizitionate din finantarea garantata si sa fie de acord cu notarea in cartea funciara a interdictiei de vanzare a acesteia pe o perioada de cinci ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini.
De asemenea, clientul trebuie sa asigure locuinta achizitionata prin programul Prima Casa impotriva tuturor riscurilor, beneficiarul politei de asigurare fiind statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice.
Creditul ipotecar „Prima casa” BCR poate fi utilizat pentru achizitionarea de locuinte finalizate si pentru achizitia de locuinte in curs de construire. Pentru cea de-a doua varianta clientul trebuie sa prezinte bancii antecontractul de vanzare-cumparare sau contractul de constructie. FGCIMM va emite o promisiune de garantare care va avea valabilitate pe perioada de constructie a locuintei, dar nu mai mult de 18 luni.
BCR va acorda credite in valoare de 308 milioane de euro prin programul Prima Casa. Eligibilitatea solicitantilor se stabileste in functie de normele interne de creditare ale BCR.
Bancile care au semnat conventia cu Fondul de Garantare pana in prezent sunt Piraeus Bank, BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, CEC Bank, ATE Bank, Emporiki, Millenium Bank, Garanti, Leumi, Intesa, Volksbank si BCR.