Profitul Erste Group a scazut anul trecut cu 28,6%, la 859,6 milioane euro
Erste Group a inregistrat anul trecut un profit de 859,6 milioane de euro, in scadere cu 28,6% fata de nivelul de anul trecut, ca urmare a amortizarii activelor intangibile din Romania, Serbia si Ucraina, potrivit raportului financiar al grupului. Valoarea activelor a crescut cu doar 0,5% anul trecut, pana la valoarea de 201,4 miliarde de euro.
„Excluzand amortizarea activelor intangibile din Romania, Serbia si Ucraina, profitul net s-ar fi ridicat la 1,34 miliarde de euro sau +14,1%”, se arata in raportul financiar al Erste.
Rezultatul operational s-a majorat cu 19,3%, inregistrand o valoare de 2.997,0 mil. euro.
Veniturile operationale s-au majorat in cursul anului 2008, fata de exercitiul anterior, cu 13,7%, atingand valoarea de 6,99 milarde de euro. Acest rezultat a fost influentat de cresterea veniturilor din dobanzi cu 24,5%, la 4,91 miliarde de euro si de diminuarea veniturilor din tranzactionare cu 67,3%, pana la 114,7 milioane de euro.
In acelasi timp, cheltuielile administrative s-au majorat cu 9,9% pana la 4,00 miliarde de euro.
La finalul anului trecut, volumul total de credite neperformante ale Erste era de 6,4 miliarde de euro, din care 41,4% proveneau din banca de economii din Austria, in timp ce Erste Bank Austria contribuia cu aproape o cincime (19,6%), potrivit NewsIn.
Pe locul al treilea se situau afacerile din Cehia, unde Erste detine Ceska Sporitelna, creditele neperformate de pe aceasta piata reprezentand 8,5% din total.
Romania – unde Erste este actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romana (BCR), cea mai mare banca dupa active – se situeaza pe locul al patrulea dupa ponderea creditelor neperformante din portofoliul grupului (7,9%), urmata de Slovacia, Ungaria si Croatia, cu ponderi mai mici.
Erste ar putea amana listarea BCR
Manfred Wimmer, directorul financiar al Erste Bank, a precizat vineri ca grupul austriac nu exclude o majorare de capital la subsidiara sa din Romania in acest an, daca evolutia provizioanelor o va cere.
Acesta a mai spus ca Erste vrea sa amane listarea Bancii Comerciale Romane (BCR) deoarece evolutia pietei de capital din acest an face ca listarea unei banci sa fie o optiune gresita. Pe de alta parte, el a mai spus ca Erste nu a discutat inca cu autoritatile romane despre amanarea listarii.
Wimmer a mai precizat insa ca BCR se bucura si de sprijinul celorlalti actionari importanti ai sai, cele cinci societati de investitii financiare (SIF), in decizia de amanare a listarii.
De aceeasi parere este si directorul executiv al Erste, Andreas Treichl, care a spus ca listarea BCR ar trebui sa fie amanata pana la momentul oportun din cauza conditiilor proaste de pe pietele de capital din aceasta perioada. „Credem ca ar fi mai intelept sa asteptam momentul oportun pentru listarea BCR”, a spus Treichl.
Intrebat de prevederea din contractul de privatizare care impune Erste sa listeze BCR in cel mult trei ani de la achizitie, el crede ca AVAS va intelege necesitatea unei astfel de amanari.
Statul austriac ar putea participa cu 1,89 miliarde de euro la capitalizarea Erste
Reprezentantii Erste au mai precizat ca grupul a semnat un acord cu statul austriac in vederea capitalizarii bancii prin emiterea de capital participativ si hibrid de 2,7 miliarde de euro. Austria va subscrie pana la 1,89 miliarde de euro sub forma de capital participativ.
Masurile de capitalizare au fost anuntate initial in octombrie anul trecut si au fost aprobate de actionarii Erste la adunarea generala din 2 decembrie.
Ca urmare, Erste va oferi spre subscriere actionarilor actuali capital participativ, in raport cu drepturile de subscriere, dar si investitorii de retail si institutionali vor putea participa. Potrivit legislatiei bancare din Austria, capitalul participativ intra in aceasi categorie cu cel detinut de actionari.
Banca estimeaza ca va derula oferta in ultima jumatate a lunii aprilie. Detinerile actionarilor actuali nu vor fi diluate intrucat emiterea de certificate de participatie este conforma cu drepturile de subscriere.
Austria ar putea sa subscrie maximum 1,89 miliarde euro sub forma de capital participativ, in functie de proportia in care actionarii Erste isi vor utiliza drepturile de subscriere si de plasamentele private. Erste va plati o dobanda de 8% pe an si nu vor exista restrictii in distribuirea dividendelor.
Capitalul participativ nu este convertibil in actiuni ordinare. In cazul in care capitalul nu va fi rascumparat, dobanda va creste cu 5 puncte procentuale in al saselea si al saptelea an, cu 0,75 puncte procentuale in al optulea an si cu un punct procentual pentru fiecare an dupa aceea. Cu toate acestea, dobanda nu poate fi mai mare decat rata dobanzii Euribor la 12 luni plus 10% pe an.
Masurile de capitalizare includ, de asemenea, si emiterea de capital hibrid de catre Erste Bank, cu o dobanda de cel putin 8,15% pe an.