RBS cauta cumparator pentru filiala din Romania
Grupul financiar Royal Bank of Scotland (RBS) a decis sa isi vanda divizia din Romania, in urma aplicarii unui program de restructurare ce prevede vanzarea activelor care nu fac parte din operatiunile de baza. Astfel, institutia si-a impartit activele in trei divizii, „Primary countries”, „Refocused countries” si „Explore new ownership”.
Romania face parte din ultima divizie, alaturi de Argentina, Bahrein, Chile, Columbia, Egipt, Kazakhstan, Noua Zeelanda, Pakistan, Filipine, Portugalia, Slovacia, Uzbekistan, Venezuela si Vietnam.
Grupului britanic Royal Bank of Scotland (RBS) din Romania va renunta la afacerile din grupa de 15 tari care include si Romania, fie prin a se retrage definitiv, fie prin vanzarea afacerilor, a spus, joi, Stephen Hester, directorul executiv al grupului, citat de NewsIn.
„Trebuie sa ne concentram resursele in aceasta perioada. De aceea, in aceste tari va trebui fie sa ne retragem, fie sa gasim pe altcineva care sa se ocupe de implentarea unei alte strategii”, a spus Stephen Hester in cadrul conferintei de presa pentru anuntarea rezultatelor grupului pe 2008.
„In afara Irlandei, activitatea din restul Europei si al Orientului Mijlociu a fost satisfacatoare, cu toate ca pietele din Emiratele Arabe Unite, Romania si Kayakhstan au inregistrat o incetinire in 2008”, se mai arata in raportul pe 2008 al RBS.
Reprezentantii din Romania ai RBS nu au dorit sa faca comentarii referitoare la acest subiect.
Luni, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), declara ca sucursala RBS din Romania este una dintre cele mai solide banci de pe piata locala.
„Chiar m-am uitat peste bilantul bancii si arata foarte bine. RBS, fosta ABN Amro, este una dintre cel mai bune, solide, banci din Romania”, spunea Mugur Isarescu.
Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat joi o pierdere neta de 24,1 miliarde de lire sterline (27 miliarde de euro) in 2008, aceasta fiind cea mai mare pierdere inregistrata vreodata de o companie britanica.
Totodata, RBS, care este detinuta in majoritate de guvernul britanic, si-a reconfirmat dorinta de a vinde o mare parte din activele pe care le detine, urmand sa se concentreze pe activitatile din Marea Britanie. RBS vrea sa vanda active in valoare de 240 miliarde de lire sterline, in urmatorii 3 – 5 ani, urmand sa pastreze in portofoliu doar activitatile internationale de anvergura redusa.
RBS a incheiat un acord cu guvernul britanic care ii va permite sa beneficieze de planul de asigurare a pierderilor legate de activele bancare toxice.
Statul, care detine deja 70% din capitalul bancii, va suplimenta capitalul cu 13 miliarde de lire, sub forma de actiuni speciale, care nu vor majora cota detinuta de guvern, evitandu-se astfel o nationalizare totala a RBS.
Royal Bank of Scotland (RBS) a preluat activitatile ABN Amro din Romania, dupa ce a achizitionat grupul bancar olandez in octombrie 2007 impreuna cu Fortis si Santander pentru aproximativ 70 miliarde euro, iar diferitele segmente de activitate ale ABN Amro au fost impartite intre cele trei banci.