Sari direct la conținut

Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene: Romania vrea sa ceara compensatii in negocierile pentru emisiile de CO2, pentru 2013-2020

HotNews.ro

Romania pregateste un set de masuri compensatorii pe care sa le prezinte in negocierile din cadrul UE pentru emisiile de CO2 pentru perioada 2013-2020, incluse in pachetul energetic, a declarat luni intr-o conferinta de presa seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea. In ceea ce priveste insa situatia referitoare la procesul intentat de Romania Comisiei Europene, pentru nivelul cotelor emisiilor pana in 2012, Ciocanea a spus ca nu a avut niciun semn de la Curtea de Prima Instanta.

Ciocanea a aratat ca Romania se pregateste sa ceara compensatii in negocierile din cadrul UE privind pachetul energetic, numai ca setul de compensatii nu este inca pregatit, Bucurestiul urmand sa lucreze la el. Exista doua paliere pe care va negocia Romania, ele vizand sectoarele din aria de tranzactionare a certificatelor privind emisiile poluante si anul de referinta la care sa se faca raportarea.

Seful DAE a aratat ca Romania vrea ca anul 1989 sa fie an de referinta pentru calcularea cotelor de emisii de CO2 pentru perioada 2013-2020, nu 2005, asa cum a propus Comisia Europeana. In plus, el a subliniat ca Romania a respectat prevederile acordului de la Kyoto inainte chiar ca acestea sa devina obligatorii – prin ratificarea noului tratat european, Tratatul de la Lisabona – asa incat ea a redus emisiile de CO2, spre deosebire de alte state europene. Tocmai din acest motiv, Bucurestiul va cere compensatii in negocierile pe care le va avea la nivelul UE.

La nivel european se poarta discutii pe sectoarele cuprinse in aria de tranzactionare a certificatelor privind emisiile poluante. Agricultura, sectorul rezidential, deseurile si transporturile – care reprezinta la nivel european 60% – nu fac parte din schema de tranzactionare, care se aplica doar industriilor mari consumatoare de energie.

O alta tema de discutie si controversa la nivel european este anul de referinta, Comisia propunand anul 2005. Initial, la Consiliul European din primavara anului 2007, s-a vorbit de anul 1990 ca an de referinta in stabilirea cotelor de CO2 pentru statele membre, pentru perioada 2013-2020. Nu in ultimul rand, Comisia propune ca energiiile din surse regenerabile sa reprezinte 24% din totalul de energie produsa de fiecare stat membru al UE.

In ceea ce priveste Romania, Ciocanea a aratat ca emisiile din schema de certificate tranzactionabile sunt de 48%, in timp ce restul, din celelalte domenii de 52%. Astfel, Bucurestiul urmareste posibilitatea de a include si sectoare cu certificate netranzactionabile in aria in care certificatele pot fi tranzactionate.

Cea mai mare problema o reprezinta insa pentru Romania anul de referinta, intrucat 2005 ne este total nefavorabil. „A fost un an pluviometric foarte bun pentru Romania, prin urmare a existat multa energie produsa din surse hidro, iar emisiile de CO2 au fost foarte reduse”, a reiterat seful DAE. Daca anul 2005 este luat ca punct de reper in stabilirea cotelor, Romania va fi astfel dezavantajata, cotele stabilite fiind mai mici decat ar avea nevoie.

Numai in ceea ce priveste procentul de energii regenerabile Romania pare sa stea bine, cu 17,8% in momentul actual, fata de 24% impus de UE pana in 2020.

Astfel, compensatiile despre care a vorbit Adrian Ciocanea s-ar referi la posibilitatea de a trece sectoare din aria cu certificate privind emisiile poluante netranzactionabile in cea cu certificate tranzactionabile sau stabilirea unor domenii clare in care sa ceara aceste compensatii. Deocamdata insa, acest set de de masuri compensatorii nu este inca pregatit, iar posibilitatea obtinerii lor la nivel european „nu este usor de realizat”, potrivit lui Ciocanea.

Romania poate polua mai mult in perioada 2013-2020, cota de reducere a emisiilor poluante alocata de Comisia Europeana fiind de 19%. Pana in 2012, cota este insa de 20,7%, motiv pentru care Romania a actionat in justitie Bruxelles-ul.

Procesul impotriva Comisiei Europene: „Asteptam notificare”, spune Ciocanea

Romania va negocia cotele de CO2 pentru perioada 2013-2020, dar pana atunci este afectata de cotele alocate pana in 2012. Tocmai de aceea a dat in judecata Comisia Europeana. In ce faza suntem? „Nu am primit notificare de la Curtea de Prima Instanta, nu am noutati”, a spus luni Adrian Ciocanea.

In luna octombrie 2007, Comisia Europeana a redus cu 20,7 % cotele anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, si a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru 2007. In ultima sedinta de guvern de anul trecut, executivul a decis sesizarea Tribunalului Comunitatilor Europene. Bucurestiul cere CEJ sa anuleze decizia CE de a reduce cu 20% cota de emisii poluante. Este prima actiune de acest tip a guvernului roman.

In privinta sanselor de castigare a procesului, oficialii europeni sunt increzatori in reusita Bruxelles-ului. Comisarul european Leonard Orban a declarat pentru HotNews.ro nu se poate pronunta asupra unui proces aflat pe rol, dar poate spune ca metoda de calcul a cotelor este aceeasi pentru toate statele membre, o metoda total transprenta. Romania a invocat o metoda diferita de calcul a emisiilor.

La randul sau, directorul general adjunct de la DG Mediu, Jos Delbeke – care s-a ocupat de legiferarea si acum implementarea schemei europene privind emisiile (European Emissions Trading Scheme) – a declarat intr-un interviu in exclusivitate pentru HotNews.ro ca in niciun caz CE nu a gresit in metoda de calcul si in alocare si ca Romania va pierde procesul impotriva CE. „Cred ca le este foarte greu autoritatilor romane sa construiasca un caz castigator”, a spus el, argumentand ca datele pe baza carora s-a facut calculul au fost oferite de Bucuresti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro