Sari direct la conținut

Documentarul "Razboi pe calea undelor" a adunat peste 5000 de spectatori in cinema

HotNews.ro

Documentarul „Razboi pe calea undelor”, in regia lui Alexandru Solomon a strans, pana in prezent, peste 5000 de spectatori, fiind documentarul romanesc cu cel mai mare numar de spectatori de pana acum. La sfarsitul acestei luni, documentarul va putea fi vizionat la cinematograful Studio si prezentat la Festivalul International de Film de la Goteborg.

„Cold Waves/Razboi pe calea undelor este un lungmetraj documentar despre sectia romana a postului Radio Europa Libera, despre propaganda si terorism in timpul Razboiului Rece. in anii ’70-’80, Europa Libera reprezenta confidentul a milioane de romani si supapa de evacuare a nemultumirilor lor, fiind, pentru oamenii regimului, un dusman care trebuia redus la tacere. Filmul reconstituie o neasemuita poveste de dragoste si ura, tesuta in jurul a ceva ce nu se poate vedea, atinge sau cantari: undele radio. Rolul cel mai important il joaca aceste unde si dubla lor semnificatie: un razboi intre undele radiofonice si radiatiile mortale. Toate personajele acestei povesti se confrunta din nou in documentarul lui Alexandru Solomon: cei de la radio, fostele voci fara chip; ascultatorii, prietenii lor din tara; securistii, ascultatorii tuturor; teroristi internationali; disidenti si secretari de partid – romani, germani, americani, francezi si de alte nationalitati.

Avandu-i ca protagonisti pe Monica Lovinescu, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Ioana Magura Bernard, serban Orescu, Nestor Ratesh si Andrei Voiculescu, pe cei care in anii ’70-’80 erau dizidentii Doina Cornea, Vasile Paraschiv, dar si pe Carlos „sacalul”, la care regimul comunist a apelat pentru un atac terorist asupra sediului radioului Europa Libera si a redactorilor sai, documentarul de lungmetraj Razboi pe calea undelor a ajuns, impreuna cu o parte din realizatori, in cinematografele din Oradea, Cluj, Iasi, Constanta, Timisoara, Ploiesti, Brasov si Targoviste, in prezenta realizatorilor.

Pelicula va rula din 1 februarie la Targu Mures, iar din 8 februarie, la Craiova, spectacolele avand loc atat in cinematografe, cat si in alte locatii care permit difuzarea optima a lungmetrajului, precum institutii culturale, camine sau centre de cultura.

De curand, lungmetrajul lui Alexandru Solomon a fost selectat pentru a participa la cel mai mare eveniment cinematografic scandinav, Festivalul International de Film de la Goteborg, care va avea loc in perioada 25 ianuarie – 4 februarie 2008. Cold Waves a primit si invitatia pentru a participa la Festivalul International de Film Documentar de la Londra si la Visions du Réel, festival ce va avea loc la Nyon, in Elvetia. Dupa avanpremiera de la Sibiu, de anul trecut, filmul a participat la prestigioasele festivaluri internationale de film documentar DOK Leipzig si IDFA Amsterdam.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro