Sari direct la conținut

Nu e popu’ ca maneaua

Clujeanul

S-au inmultit manelele intr-un an in care tot mai multa lume incepuse sa prooroceasca moartea genului. Mai mult, a aparut si un gen nou: emisiunea manelista (a se vedea Minune pe National). Maneaua va exista si va avea succes un timp nelimat, pina cind muzica romaneasca pop, rock, r&b etc. va invata sa functioneze normal.

Starul non-manelist din Romania a invatat intii aerele de vedeta, mai are insa citeva restante in ce priveste profesionalismul. Surpriza, manelistul este, pe linga multe vedete pop, rock etc. de pe la noi, un profesionist desavirsit.

Un om de televiziune povestea ca, atunci cind are la o emisiune in direct de divertisment diversi invitati muzicanti, ii tremura inima ca ar putea intirzia sau ar putea chiar sa nu mai vina deloc. In timp ce manelistii, imi spunea el, vin intotdeauna la fix… De aici incep diferentele intre manelisti si restul lumii muzicale romanesti (cu citeva mici exceptii).

Sint citeva motive serioase, daca nu sa-i iubim, in orice caz sa-i respectam pe manelisti:

Playback. Manelistii fac playback la televizor, din motive tehnice. In rest, la nunti, botezuri, cumetrii, inmormintari, majorate s-ar lasa cu lupte daca ar indrazni sa propuna un playback mic. Un socru mare cam aburit poate deveni un inamic periculos daca lautarul nu-si face treaba. Mai are rost sa amintesc procentul de playback din restul muzicii romanesti?

Fitele. In genurile muzicale de sorginte occidentala au ajuns in Romania mai intii „figurile”. Toata lumea pop de pe la noi cere un respect care nu poate fi dobindit decit cu citeva sute de mii de copii vindute… Manelistii vind mult mai mult. Si oficial, si, mai ales, la negru.

Muzica. Manelistii fac o muzica de slaba calitate. Un amestec de plagiat cu ritmuri elementare orientale. Nu se aud prea des insa acorduri complexe in celelalte genuri. Din pacate, trupele tari de rock sau hip hop se pastreaza inca undeva la marginea pietei muzicale. „Marile vedete” pop de pe la noi plagiaza si variaza cu la fel de multa imaginatie ca manelistii.

Manelistii dau dovada de o mai mare inteligenta in felul in care isi manageriaza imaginea… Accepta ironia celorlalti, nu se lasa jigniti prea usor, nu sint isterici cu presa.

Stiu ca, direct proportional cu numarul de aparitii in reviste si ziare, creste si contul din banca (daca nu stiati unii isi incaseaza onorariile direct prin transfer bancar – banii lipiti cu scuipat in frunte intra in categoria „bani de buzunar”).

Inca nu s-a nascut in Romania echivalentul postdecembrist al lui Adi Minune. Eventualele nume concurente cu acest star manelist vin de peste Prut.

Si, nu in ultimul rind, trebuie sa le multumim tuturor manelistilor pentru ca ne dau nenumarate prilejuri tuturor, de la obrazele cele mai subtiri pina la cele mai groase, sa ne simtim extraordinari de destepti…

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro