Sari direct la conținut

Rafo Onesti si Carom scutite de datoriile catre stat

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca toate creanţele la stat ale Rafo Oneşti şi Carom, in valoare de mii de miliarde de lei, să fie preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Aceasta ar urma să stabilească care este cea mai bună modalitate de recuperare a lor.

Decizia vine in ciuda faptul că memorandumul incheiat cu Fondul Monetar Internaţional menţionează doar falimentul drept singură modalitate acceptabilă in cazul Rafo.

De ce trec datoriile la AVAS?

Directorul AVAS, Mircea Ursache a declarat că scopul preluării creanţelor Rafo şi Carom, care au o valoare de peste 17 mii de miliarde de lei este acela de a le valorifica.

In plus, Mircea Ursache a acreditat ideea că decizia de ştergere a datoriilor ar avea valoare socială, deoarece la cele două societăţi lucrează peste 4000 de persoane, dar şi concurenţială: prin menţinerea Rafo pe piaţă, se asigură mediul concurenţial in acest domeniu.

Mircea Ursache a explicat şi variantele prin care AVAS speră să valorifice creanţele. Una dintre cele mai vehiculate era cea a transformării creanţelor in acţiuni.

Scurt istoric

Nu este prima dată insă cand statul renunţă la sume importante datorate de Rafo şi Carom. Rafo Oneşti a beneficiat in 1999 de o eşalonare pe 5 ani a unei datorii de 600 de miliarde.

Au urmat scutiri, inlesniri la plată sau eşalonări fără efect insă deoarece rafinăria nu a funcţionat.

Aşa că in 2001, creanţele de la acea vreme s-au transformat in acţiuni, iar in 2004 ministerul de finanţe a cerut intrarea in reorganizare judiciară pentru că societatea nu işi indeplinise graficele de eşalonare.

Ministrul Mihai Tănăsescu vorbea despre faptul că nu este acceptabil ca statul să accepta transformarea datoriilor in acţiuni.

Mai mult, memorandumul incheiat cu Fondul Monetar Internaţional prevede că executivul nu va accepta variante de reorganizare a RAFO, ci va susţine procedura de faliment. Guvernul a rezolvat insă, potrivit lui Mircea Ursache, şi dezacordul FMI.

Privatizarea Rafo Oneşti a inceput, prin ordonanţă de urgenţă, in urmă cu 3 ani. Abia luni insă a fost votată ordonanţa de către Senat in ciuda obiecţiilor opoziţiei.

Senatorul PD Iuliu Păcurariu a calificat situaţia Rafo Oneşti drept citez „un caz de corupţie in Romania” şi a spus cei care au beneficiat de privatizarea Rafinăriei aparţin clientelei PSD.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro