Sari direct la conținut

Premiile Targului Gaudeamus 2004

Cea de-a XI-a editie a Targului Gaudeamus s-a incheiat oficial, duminica, prin premierea celor mai buni expozanti si a celor mai bune surse de informatie mass-media despre tirg.

Institutiile de presa castigatoare au fost: Adevarul – sectiunea publicatii, Mediafax – sectiunea agentii de presa, Europa FM – sectiunea radio si Televiziunea Romana – sectiunea TV. Aceste distinctii au fost acordate de organizatorul principal al targului – SRR – pe baza votului publicului.

Pe parcursul celor cinci zile de desfasurare a evenimentului, vizitatorii au fost invitati sa completeze cate un formular in care sa mentioneze publicatia, postul de radio si de televiziune de la care au aflat despre targ, precum si sa aleaga expozantul si cartea Targului Gaudeamus 2004.

Astfel, cea mai ravnita carte a editiei din acest an a fost desemnata „Discernamantul modernizarii” de H.-R. Patapievici, una dintre cele doua noi carti ale acestui autor de-abia aparute la Humanitas.

Editura condusa de Gabriel Liiceanu s-a aflat si ea in topul preferintelor cititorilor. Humanitas a obtinut premiul I la categoria editurilor ce au publicat anul trecut peste 100 de titluri (conform statisticilor Depozitului Legal al Bibliotecii Nationale a Romaniei). La aceeasi categorie, premiul II a revenit grupului RAO, iar premiul III, Editurii Polirom.

Dintre editurile ce au publicat intre 50 si 100 de titluri a fost aleasa Cartea de Buzunar, una dintre cele mai noi edituri de pe piata, iar dintre cele cu sub 50 de titluri pe an, Editura Nemira.

Presa a votat separat pentru cel mai bun expozant si cea mai rivnita carte, preferintele sale fiind: Humanitas, respectiv „Misterioasa flacara a reginei Loana” de Umberto Eco (Polirom).

SRR a acordat Premiul de excelenta al Targului Gaudeamus Editurii Pontica, o editura aflata „la ultima respiratie”, dupa cum a marturisit directorul Marin Mincu. Premiul consta in finantarea cu 30 de milioane de lei a „unui proiect editorial in spirit european”.

Totodata, organizatorii au decernat Premiul Educatia Academiei de Studii Economice si un sir intreg de diplome de onoare partenerilor si sponsorilor.

Una dintre aceste diplome a fost acordata, „pentru viziunea de a investi in industria cartii”, chiar lui Gabriel Chiriac, fondatorul Editurii Capitol, ce a pus in vanzare la stand doar carti ale lui George Astalos, presedintele de onoare al editiei din acest an a targului. Acesta a primit, de altfel, la randul sau, o diploma de onoare.

Alti beneficiari ai diplomelor au fost Clubul Roman de Presa – organizatorul Salonului National al Presei, desfasurat concomitent cu Targul Gaudeamus; Editura Paralela 45, care a implinit zece ani de activitate; Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural, initiatorul Salonului de carte pentru copii si tineret, unul dintre evenimentele in premiera ale targului.

Cea de-a XI-a editie a targului, desfasurata intre 17 si 21 noiembrie, a adus in fata bucurestenilor oferta a 270 de expozanti, cu 67 mai mult decat anul trecut.

Editia de anul acesta a insemnat, de asemenea, un numar mai mare evenimente – peste patru sute (dintre care 123 doar simbata) – si o suprafata mai mare de expunere.

Sambata, circa 31.000 de oameni au trecut pragul targului, potrivit organizatorilor, iar duminica afluenta a fost asemanatoare, astfel ca Pavilionul Central Romexpo era aproape neincapator la ora programata pentru inchidere. Conform informatilor furnizate de organizatori, circa 80.000 de oameni au vizitat Targul Gaudeamus in cele cinci zile ale manifestarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro