„Țara bitcoin” va încerca să convingă investitorii să cumpere obligațiuni acoperite de bitcoin pentru a evita intrarea în incapacitate de plată
Guvernul din El Salvador, prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca monedă oficială, a cerut parlamentului să aprobe emiterea de obligațiuni acoperite de criptomonedă, relatează Reuters.
Congresul țării din America Centrală a anunțat marți noaptea că a primit un proiect legislativ care vizează reglementarea emiterii și vânzării de obligațiuni către investitori locali și străini.
Propunerea vine la un an după ce președintele Nayib Bukele anunțase că va lansa așa-numitele „obligațiuni vulcan” pentru a strânge un miliard de dolari pentru a finanța proiectul „Bitcoin City”, care presupune construirea unui oraș pe coasta țării care să fie alimentat cu energie de la un vulcan și în care singura taxă să fie TVA-ul.
Bukele a dezvăluit ulterior că aceste obligațiuni au fost numite după cei 170 de vulcani din El Salvador care ar urma să ofere energia necesară unor proiecte de minare a bitcoin.
El se așteptase inițial ca lansarea obligațiunilor să fie finalizată până la începutul acestui an însă ministrul de Finanțe Alejandro Zelaya, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Bukele, a spus că proiectul a fost amânat din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.
Explicația este una cel puțin bizară, analiștii financiari notând că o variantă mai plauzibilă ar avea de-a face cu prăbușirea vertiginoasă a prețului bitcoin anul acesta și a scăderii interesului față de criptomonede la nivel mondial.
„Țara bitcoin” riscă să intre în incapacitate de plată
La sfârșitul lunii iulie El Salvador a anunțat că va răscumpăra obligațiuni în valoare de 1,6 miliarde de dolari pentru a încerca să evite intrarea în incapacitate de plată în contextul în care acestea au fost tranzacționate la discounturi puternice pe piețele internaționale după ce țara a adoptat oficial bitcoin ca monedă oficială în luna septembrie a anului trecut.
Ulterior, vicepreședintele Felix Ulloa a declarat într-un interviu acordat agenției Bloomberg că China s-a oferit să cumpere toată datoria suverană a țării, deși acest lucru nu pare să fi fost confirmat oficial de Beijing.
„Nu vom vinde primului care licitează, va trebui să vedem condițiile”, a precizat vicepreședintele lui Bukele.
Președintele El Salvadorului, un promotor fervent al criptomonedelor, a militat pentru adoptarea bitcoin ca monedă oficială pentru a revigora economia și a-i da acesteia un suflu de modernitate, afirmând totodată că locuitorii țării vor putea primi bani de la rudele ce lucrează în străinătate fără să plătească comisioane bancare.
Un număr mare de cetățeni ai țării din America Centrală lucrează în Statele Unite.
Un plan care n-a decurs conform așteptărilor
Până acum, administrația lui Bukele a cumpărat 2.392 de bitcoini la un preț de aproximativ 107 milioane de dolari însă valoarea lor este acum mult mai mică din cauza prăbușirii prețului criptomonedei în 2022.
Guvernul din El Salvador n-a mai cumpărat însă niciun bitcoin din luna iulie.
Planul depus acum de guvernul lui Bukele în Congres prevede de asemenea lărgirea cadrului legislativ adoptarea tuturor criptomonedelor de către țara din America Centrală.
Congresul din San Salvador este dominat autoritar de partidul Nuevas Ideas al lui Bukele și aliații săi, guvernul bucurându-se de sprijinul a 64 din cei 84 de deputați din parlamentul unicameral.
Doar doi dintre aceștia nu au votat pentru adoptarea bitcoin ca monedă oficială anul trecut.