Sari direct la conținut

A detectat China semnale de la o civilizație extraterestră? Adevărul pare să fie mult mai puțin palpitant

HotNews.ro
Planete indepartate - ilustratie, Foto: Ig0rzh, Dreamstime.com
Planete indepartate - ilustratie, Foto: Ig0rzh, Dreamstime.com

​O știre a făcut înconjurul internetului: China a anunțat că a detectat semnale radio de la o civilizație extraterestră, cu ajutorul unui gigantic radiotelescop, dar apoi postarea a fost ștearsă. Astronomii din alte țări au reacționat și spun că, cel mai probabil, semnalele detectate sunt tot de aici, de pe Terra.

Semnalele au fost detectate de Aperture Spherical radio Telescope (FAST), din provincia Guizhou, un foarte puternic radiotelescop.

Publicația oficială chineză Science and Technology Daily a publicat un articol în care era citat un cercetător pe nume Zhang Tonjie.

Se pare că ar fi vorba despre două seturi de semnale care i-au pus pe gânduri pe chinezi, seturi detectate în 2019, respectiv în 2022.

Publicația ține de Ministerul chinez al științei și tenologiei și astronomii de la Beijing Normal University ar fi detectat „câteva cazuri de posibile indicii tehnologice ale unor civilizații extraterestre”. Postarea a fost apoi ștearsă.

Știrea a fost intens dezbătută de presa mondială și concluzia ar fi că sunt atât de multe posibilități de interferențe radio de pe Terra, încât ar fi o eroare să credem că marele telescop chiar a dat de alte civilizații.

Interferențele pot veni dintr-o mulțime de surse: telefoane mobile, antene TV, sateliți, dar și electronice și computere ce sunt în zona observatorului.

Apoi nu trebuie uitat că au mai fost cazuri, și în China, dar și în SUA, în care au fost detectate semnale ce păreau extrem de interesante, dar s-au dovedit a fi generate tot de oameni și de mulțimea de aparate ce funcționează pe Terra.

A fost celebru cazul semnalului „wow” din 1977, dar cel mai recent, în Australia a fost detectat în 2019 un semnal de pe steaua Proxima Centauri, aflată la 4 ani lumină. Semnalul a fost subiectul unei cercetări publicate în revista Nature și s-a dovedit că avea origini pământene, deci a fost o alarmă falsă.

Într-un alt caz, mai puțin mediatizat, s-a dovedit că interferențele veneau de la cuptorul cu microunde la care cercetătorii își pregăteau mâncarea.

Surse: LiveScience, space.com, Bloomberg

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro