Sari direct la conținut

Adoptarea euro – Radem, glumim, dar nu parasim incinta

HotNews.ro

Brazilia, Coreea de Sud, Indonezia si Taiwan au început sa introduca restrictii asupra miscarii capitalurilor straine. Brazilia a început sa taxeze cu 2% investitiile straine; Coreea de Sud descopera rezervele minime obligatorii iar Taiwan a interzis pur si simplu depozitele non-rezidentilor, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Odata depasit un minim prag de dezvoltare, unele state emergente descopera ca riscul valutar devine greu de gestionat si îsi permit „luxul” de a taxa capitalurile volatile, în sensul descurajarii lor.

BNR a încercat masuri asemanatoare, cu rate uriase de RMO pentru finantarile bancare pe termen scurt. Piata locala, avida de credite, a înghitit orice cost al creditelor dar s-a si expus la un risc valutar urias, pentru care a fost necesara salvarea de urgenta via FMI si CE.

E greu de imaginat ca tarile din estul Europei, indiferent cât de greu lovite, îsi vor permite acest lux, de a taxa capitalurile volatile.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.

ARHIVĂ COMENTARII
constantin cojocaru • 2009-11-20 10:17:21
1. De multi ani am atras atentia asupra efectelor catastrofale pe care le-a avut si le are politica monetara conceputa si pusa in aplicare de catre BNR asupra economiei romanesti - vezi inflatia din deceniul trecut, care a determinat punerea pe butuci a intreprinderilor romanesti( trecute abuziv din proprietatea poporului roman in proprietatea privata a statului roman) si vanzarea lor ( in principal catre straini) pe nimic si vezi, de asemenea, datoria externa, care, in curand ,va depasi suma de 100 miliarde euro, lucru care face ca o treime din PIB-ul Romaniei sa plece in afara tarii. Vezi si evolutia cursului de schimb. Din 1999 incoace, leul si-a pierdut doua treimi din valoare, in timp ce coroana ceha a castigat o treime. 2. Conform Constitutiei, pana la inlocuirea leului cu euro, toate platile intre persoanele fizice si juridice din Romania, inclusiv operatiunile de creditare, trebuie efectuate in lei. Capitalul banesc strain (euro, dolari, etc) este bine venit in Romania. El trebuie schimbat in lei si numai dupa aceea folosit pentru acordarea de credite. Nu este nevoie de nici o interventie de la Bruxelles. De nici o taxa asupra acestui capital. Sa fie lasat liber. Sa se respecte, insa, Constitutia Romaniei, care, in acest domeniu, are prioritate in fata Constitutiei UE. 3. Creditarea in valuta straina a fost, este si va fi un instrument de sustinere a inflatiei, de devalorizare a monedei nationale si de jefuire a celor care sunt obligati sa acceseze astfel de credite.
0 4
sabo • 2009-11-20 10:54:01
bnr si guvernul, de ce nu actioneaza in consecinta?
0 2
INTERVIURILE HotNews.ro