Sari direct la conținut

Afaceri liberale la DNA

Ziua de Cluj

Primaria Bontida a concesionat, in anul 2001, societatii Grandemar o balastiera amplasata pe malul Somesului Mic. Contractul incheiat intre Primarie si Grandemar a fost semnat in baza unei hotarari a Consiliului Local, desi administratia locala nu era proprietara pe terenul concesionat. Vasile Bodocan este cercetat si judecat in cateva dosare ajunse fie pe rolul instantelor, fie in vizorul DNA.

Cele mai flagrante exemple ar fi vanzarea, la un pret derizoriu, a complexului Agroflip si instrainarea fermei Ovinex, de crestere a mieilor. Primarul a intrat in atentia inspectorilor Camerei de Conturi Cluj, care au descoperit ca banii bugetului local au fost cheltuiti, fara a tine seama de lege.

Cu toate ca, in 2003, senatorul Norica Nicolai a demascat afacerile in care este implicat Bodocan, anul acesta primarul din Bontida a fost primit cu bratele deschise in PNL Cluj.

Comuna Bontida a devenit epicentrul unor afaceri aflate la limita legii. Un exemplu elocvent este concesionarea balastierei din localitate in favoarea societatii Andetrans, controlata de olandezii de la Grandemar SA. Prin hotararea de Consiliu Local 42, din noiembrie 2001, s-a aprobat scoaterea la licitatie, in vederea concesionarii, a unui teren aflat pe malul Somesului Mic.

Terenul urma sa fie transformat in balastiera. Dupa adoptarea hotararii, s-a organizat o licitatie, care a fost castigata de Andetrans SRL. In contractul de concesiune se mentioneaza ca terenul este concesionat pe o perioada de 49 de ani.

In schimb, Primaria primeste anual o chirie de 225 de dolari, adica 19 dolari pe luna, o suma derizorie avand in vedere profiturile de miliarde obtinute din valorificarea balastului. Reamintim faptul ca Grandemar a fost contractata de compania americana Bechtel pentru a furniza balastul necesar lucrarilor de construire a autostrazii Transilvania.

In contract nu se mentioneaza nici o clauza de indexare a chiriei asa cum ar fi normal din punct de vedere economic. Toate documentele, hotararea de CL, procesele verbale ale licitatiei, contractul de concesionare au fost semnate de catre primarul Vasile Bodocan.

Retrocedari blocate

Contractul de concesionare este insa lovit de nulitate, la fel si hotararea de CL deoarece terenul concesionat societatii Grandemar nu era in proprietatea Primariei. Adrian Kallo este proprietarul de drept al terenului.

Concesionarea balastierei a fost posibila deoarece, in 2001, Adrian Kallo nu detinea actele de proprietate asupra terenului, el fiind mostenitorul mai multor proprietati detinute de familia sa in comuna Bontida. Din 2000, dupa moartea parintilor sai, el a incercat sa isi legalizeze actele de proprietate in baza unui testament, dar a fost amanat mai bine de 5 ani.

Cu toate acestea, primarul Vasile Bodocan a decis sa concesioneze terenul pentru 19 dolari. Pe adresa Prefecturii Cluj au fost trimise mai multe sesizari care au vizat legalitatea concesionarii balastierei, dar controalele efectuate la Primaria Bontida au ramas fara ecou.

“Nu au nici un act de proprietate, de ce nu au cerut sa le fie retrocedat terenul”, a declarat primarul Vasile Bodocan. El sustine ca Adrian Kallo nu a incercat sa adjudece proprietatea. Cu toate acestea el nu a fost in stare sa raspunda daca la momentul concesionarii, in calitate de Primar a analizat situatia juridica a terenului.

Curtea de Conturi a descins la Bontida

In urma unor sesizari Camera de Conturi Cluj a controlat activitatea Primariei Bontida. In nota de constatare sunt mentionate cateva situatii in care sute de milioane de lei din bugetul local au fost transferate fara temei legal.

Unul dintre cazurile relevate de inspectorii Camerei de Conturi Cluj este transferul in anul 2003 a 500 de milioane lei din bugetul local in baza unei Ordonante de Urgenta a Guvernului care a intrat in vigoare abia in 2004.

Prin hotararea de CL 36 din septembrie 2003, semnata de Vasile Bodocan, se aproba transferul celor 500 de milioane de lei din bugetul local, capitolul “administratie publica” la capitolul “Cultura, religie si sport”. In hotararea de CL se mentioneaza ca transferul este realizat in baza O.U nr 45 din 2003. In realitatea O.U. care permite transferul unor sume de la un capitol din bugetul local la alt capitol a intrat in vigoare abia in 2004. Este ciudat faptul ca, raportul Camerei de Conturi nu se mentioneaza cum au fost intocmite actele avand in vedere ca hotararea de CL este bazata pe un act normativ emis dupa un an.

Folosind aceeasi schema din bugetul local de la fondul de rulment au fost transferate 1,4 miliarde de lei pentru alte activitati. Bodocan a acuzat inspectorii Camerei de Conturi Cluj de legaturi neortodoxe. “Controlul Curtii de Conturi a fost comandat”, a declarat primarul.

Primarul, sef comunal la PNL

La inceputul anului, Vasile Bodocan si-a depus adeziunea la Partidul National Liberal. In acest moment, el este presedintele PNL Bontida. In localitate, PNL are 56 de membri. In 2003, senatorul Norica Nicolai a depus o interpelare in plenul Parlamentului prin care denunta abuzurile primarului Vasile Bodocan. In interpelare se facea referire la “afacerea Concordia”.

Societatea italiana CPL Concordia, declarata investitor strategic, a perceput o taxa de instalare de 300 EURO, taxa ce nu poate fi suportata de localnici. “Distrigaz Nord a facut o oferta de 3.996.000 lei pe locuinta, oferta care a fost ignorata de primar, ca organizator al licitatiei”, se precizeaza in interpelarea senatorului liberal.

Mai mult, Norica Nicolai a cerut ca, prin Corpul de control al Ministrului Administratiei Publice Locale, Guvernul sa dispuna o ancheta cu privire la activitatea primarului Vasile Bodocan. Cu toate acestea, in 2006, senatorul Norica Nicolai si primarul Vasile Bodocan sunt colegi de partid. Mai mult, Bodocan sustine ca are o relatie foarte buna cu senatorul Norica Nicolai.

“Ma inteleg bine si cu Horia Uioreanu, in limita bunului simt”, a mai declarat Bodocan.

Nasul banilor publici

Vasile Bodocan a supervizat in calitate de primar al localitatii Bon]ida o serie de afaceri care s-au terminat prin procese sau dosare documentate de procurorii Departamentului National Anticoruptie. Comuna clujeana Bontida are traditie in afacerile oneroase facute pe seama localnicilor.

Primul caz este cel al complexului Agroflip, care a fost ingropat din cauza unui conflict de interese iscat intre Vasile Bodocan, primarul comunei, si Liviu Florian, unul dintre afaceristii clujeni prezenti in “Top 300 – cei mai bogati romani”. Mai exact, primarul Vasile Bodocan a vandut complexul Agroflip in baza unor datorii de 2 miliarde la bugetul local.

Pretul platit de societatea Sinai SRL pentru cele 20 de hectare ale complexului Agroflip au acoperit cele 2 miliarde, in conditiile in care terenul valora peste 1 milion de euro. In urma unor sesizari facute de fosti proprietari ai complexului, primarul Vasile Bodocan este cercetat de catre DNA pentru afacerea Agroflip.

“Nu ma intereseaza ce fac unii, era sa le spun oameni, precum directorii Agroflip”, a declarat Vasile Bodocan. El sustine ca cele 20 de hectare de teren nu puteau fi vandute cu mai mult de 2 miliarde de lei. Pastrand acelasi tipar, fema zootehnica Ovinex a intrat in posesia omului de afaceri bucurestean Ion Serban.

Personajele cheie ale afacerii sunt Mihut Stefan, lichidatorul numit de catre Tribunalul Cluj, Ion Serban, directorul societatii Seradria Co, judecatorul sindic Valentin Pop si acelasi primar Vasile Bodocan. Miza jocurilor de culise aranjate de catre patronul Seradria pe ruta Cluj-Bucuresti este un teren de 12,5 hectare aflat in satul Rascruci, din comuna Bontida.

Pe langa afacerile pe care le orchestreaza, Vasile Bodocan are si o latura violenta. Astfel, in 2005 el a agresat o echipa de reporteri a televiziunii Alpha TV. De asemenea, in cazierul primarului din Bontida este trecuta si amenda penala in valoarea de 5 milioane de lei vechi pe care a platit-o acesta in 2002.

El a fost amendat pentru injuriile aduse unui fost politist de la postul de politie din Gherla.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro