Sari direct la conținut

Afacerile secrete ale lui Boros

Boros a pledat cauza americanilor in fata ziaristilor chiar daca Primaria nu a facut nici macar un anunt public cu privire la soarta celor 200 de hectare de teren pe care le vaneaza societatea. Boros negociaza cu americanii de sase luni, timp in care s-a chinuit sa tina afacerea la secret.

Reprezentantii Primariei Cluj, in frunte cu viceprimarul Boros Janos, s-au chinuit, timp de sase luni, sa acopere faptul ca negociaza in secret un proiect imobiliar extins pe 200 de hectare in cartierul Someseni cu firma americana „The Manor Group”. Comportamentul viceprimarului Boros este cu atat mai grav cu cat nu este la prima „abatere”.

Tot el a negociat, la fel de secret, proiectul parking-ului de langa cimitirul Central cu reprezentantii unei firme din Austria, inainte ca acestia sa-si depuna oficial oferta de constructie.

Sorin Apostu, directorul tehnic al Primariei, ne-a confirmat atunci ca de proiect se ocupa exclusiv viceprimarul Boros si ca, de obicei, fiecare reprezentant al institutiei are proiectele sale personale, de care se ocupa. Cum ar veni, la Primarie fiecare are agenda sa de „afaceri”, iar colegii (primar, viceprimar sau consilieri locali) nu stiu ce negociaza ceilalti in interesul public.

Americanii se numesc „The Manor Group”

Conform Registrului Comertului, in martie 2005 a fost infiintata la Cluj societatea American House SRL, cu sediul pe strada Bisericii Ortodoxe nr. 35. Asociatii firmei sunt americanul Richard Emmet Field si cetatenii maghiari Datki Szalbocs si Kocsik Arpad, unul domiciliat la Budapesta, iar celalalt in oraselul ungar Eger.

Interesant este ca, in luna martie, in timp ce ZIUA de Cluj a prezentat prima data informatia, sediul firmei era inregistrat pe strada I.P Voitesti la numarul trei. Dupa aparitia articolului, firma s-a mutat pe Bisericii Ortodoxe, intr-un imobil inchiriat de la familia Bibolar.

Americanul Richard Emmet Field este vicepresedintele companiei imobiliare „The Manor Group”, inregistrata in orasul Lancaster, statul Pennsylvania. Tot Field a inregistrat, la Cluj, firma SC Manor Group SRL, in care apare firma „American House” si el ca persoana fizica. In aceasta firma nu mai apar si cetatenii maghiari Datki si Kocsik.

„The Manor Group” are 40 de ani de experienta in constructii de cartiere de case in SUA.

Partea maghiara a afacerii

Datki Szabolcs este unul dintre reprezentantii companiei „The Manor Group” in Ungaria. Reprezentanta ungara se numeste tot „American House” si a fost infiintata in 1991 la Szeged. Pana in 1999, societatea a construit patru cartiere de vile in Uj-Seged. Datki Szabolcs este si patronul societatii DatkiPress din Budapesta.

In colaborare cu agentia de turism „Univers Tours” din Tusnad, Datki organizeaza excursii in Romania, pe traseul Budapesta – Baile Tusnad.

Relatarile excursiilor si informatiile de contact ale societatii DatkiPess sunt prezentate pe pagina de internet a formatiunii politice maghiare de dreapta FIDESZ, ceea ce indica o posibila legatura dintre Datki si FIDESZ, respectiv intre interesele partidului si afacerile din Transilvania girate de Datki.

In urma unei discutii telefonice cu celalalt asociat al firmei „American House”, Kocsik Arpad, aflat la Cluj, am aflat ca firma face studii geodezice pe terenul Primariei din Someseni, care au costat pana acum zeci de mii de euro, pentru a vedea daca pot construi acolo case.

Kocsik sustine ca, si in cazul in care se va face licitatie, „American House”, adica The Manor Group, are cele mai multe sanse de castig. Acesta a dezvaluit ca negociaza cu Primaria si posibilitatea de asociere in participatiune, adica fara licitatie publica. Kocsik nu are habar la cat se estimeaza investitia de la Cluj.

Boros Janos a refuzat sa dezvaluie oferta firmei „American House” si a precizat ca nu va face publice negocierile. Boros a refuzat, la solicitarea reporterilor ZIUA de Cluj, sa spuna macar numele firmei- mama (The Manor Group- Pennsylvania) ce sta in spatele investitiei, motivand ca investitorul american este foarte sensibil la subiectul „presa”.

„Asteptam sa vina ei, in cursul lunii decembrie, la Cluj, si sa se prezinte, pentru ca nu vreau ca acum ziaristii sa inceapa sa sune in America si investitorul sa se razgandeasca”, a spus Boros. Viceprimarul UDMR spune ca, in ianuarie, ar putea deja sa se inceapa obtinerea autorizatiilor de constructie.

Asta, desi in prezent nu s-a facut nici un anunt de intentie de asociere sau de licitatie pentru cele 200 de hectare pe care Consiliul Local le pune la dispozitia investitorului in Someseni. Boros Janos nu este, insa, deranjat de acest aspect si spune ca nu e important ca nu se face licitatie.

„Consilierii vor vota asocierea, de ce sa n-o voteze? Sigur ca vom da un anunt pentru intentia de asociere”, a mai spus Boros, recunoscand insa ca aceasta e o simpla formalitate, cata vreme „American House” a inceput forajele in zona pentru a face studiile geodezice.

„Ne vom asocia cu ei intr-o firma, cota noastra parte fiind reprezentata de valoarea terenului, iar ei vor castiga din vanzarea caselor. Vreau ca aceste 1000 de case sa se adreseze doar celor care nu au mai avut pana acum o locuinta, iar noi, daca vom obtine un profit minim, il vom investi in viabilizarea altor zone pentru locuinte”, a subliniat cu nonsalanta Boros.

Viceprimarul crede ca, pentru tineri, terenul ar putea fi dat gratuit de catre Consiliul Local, acestia urmand sa plateasca doar valoarea locuintei.

Declaratiile viceprimarului frapeaza prin siguranta cu care considera ca investitorii de la American House vor fi asociatii CL si nu altcineva, chiar daca, cel putin teoretic, e posibil ca la anuntul de asociere sa raspunda si alte companii interesate (iar Primaria calca aici in picioare dreptul la sanse egale).

Despre subiectul American House nimeni din Primarie nu mai vrea sa faca precizari, motivand ca viceprimarul Boros e cel care i-a primit pe investitori la el de sase ori, asa ca el detine toate detaliile cu privire la acest subiect. Cu alte cuvinte, „e afacerea lui Boros”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro