Sari direct la conținut

AIEA confirma: Coreea de Nord a inchis complexul nuclear de la Yongbyon

HotNews.ro

Coreea de Nord si-a inchis principalului sau complex nuclear aflat la Yongbyon, fapt confirmat luni de directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed El Baradei.

„Inspectorii nostri sunt la fata lcoului. Ei au verificat inchiderea reactorului inca de ieri”, a spus El Baradei. „Este un pas intr-o directie buna”, a adaugat el.

Inchiderea complexului nuclear de la Yongbyon este prima etapa concreta a Coreii de Nord de renuntare la programul sau nuclear.

Coreea de Nord a acceptat sa inceapa procesul de renuntare la programul nuclear, dupa ce sambata a primit de la Coreea de Sud, potrivit acordului din 13 februarie, 6 200 de tone de combustibil. Este doar prima parte din cele 50 000 de tone promise Phenianului in schimbul inchiderii reactorului de la Yongbyon.

Prevederile acordului semnat dupa indelungi negocieri, in 13 februarie, la Beijing:

– Coreea de Nord va inchide centrala nucleara de la Yongbyon si va permite accesul inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA)

– Phenianul va discuta cu celelalte state implicate in negocieri despre redactarea unei liste care sa cuprinda toate programele sale nucleare

– Statele Unite si Coreea de Nord vor demara negocierile pentru a stabili relatii diplomatice. Washington a acceptat ca in doua luni sa retaga statul nord-coreean de pe lista tarilor care sustin terorismul si sa suspende sanctiunile comerciale in cazul in care Phenianul isi respecta angajamentul de a inchide, apoi dezafecta, principalul sau reactor nuclear.

– Coreea de Nord si Japonia vor incepe discutiile bilaterale pentru normalizarea relatiilor.

– Phenianul va primi un ajutor energetic de urgenta echivalent unui volum de 50.000 de tone de petrol in termen de 60 de zile, apoi 950.000 de tone imediat ce Phenianul va dezafecta complet reactorul de la Yongbyon si alte instalatii nucleare.

– Crearea a cinci grupuri de lucru pentru supravegherea procesului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro