Am cumparat tone de alimente-mutant
Zeci de tone de seminte de soia modificata genetic se vand in Cluj la negru, in conditiile in care cultivarea si comercializarea semintelor de soia sunt interzise de la inceputul anului. ZIUA de Cluj a realizat o ancheta incognito si a “negociat” achizitionarea a 120 de tone de soia modificata genetic.
Cum a inceput afacerea cu semintele de soia modificata genetic (MG). Reporterii ZIUA de Cluj au contactat-o pe Anisoara Pamfilie, unul din producatorii de soia MG din Turda. Sub pretextul ca am dori sa cumparam seminte de soia MG am aflat ca ea detine un depozit de 20 de tone in Turda la Statiunea de Cercetari. Dupa o jumatate de ora, am revenit cu un telefon pentru a stabili pretul.
Anisoara Pamfilie ne-a anuntat ca a reusit sa vorbeasca cu alti localnici si ca ar mai fi 100 de tone de soia MG numai buna de vandut. Am convenit la pretul de 7000 de lei pe kilogram, desi vanzatorul nostru ne-a spus ca in 2005 a vandut soia cu 9500 pe kilogram.
Merge si fara acte, numai sa se vanda
Pentru a incheia tranzactia, Anisoara Pamfilie a fost de acord sa ne prezinte depozitul de 120 de tone de soia MG. Anisoara Pamfilie ne-a condus la depozitul aflat in vechile hambare ale Statiunii de Cercetari Agricole Turda. La fata locului am “negociat” cu vanzatorul nostru sa cumparam 20 de tone de soia pe care in acte sa o trecem drept seminte de soia.
Am incercat sa aflam daca pentru cele 20 de tone ea detine un certificat de producator de seminte omologat. Anisoara Pamfilie a recunoscut ca nu detine un astfel de act, dar ca poate sa treaca in acte soia GM ca seminte si nu ar fi nici o problema. A mentionat ca pentru a deveni producator avizat erau necesare teste si unele aprobari suplimentare.
Mai mult, furnizorul nostru a fost de acord sa stabilim ulterior modalitatea de facturare. O parte ar fi urmat sa o cumparam prin contract, alta cantitate pe facturi sau doar simple chitante si chiar si fara acte.
„Toata e din productia din 2006 si toata e modificata genetic
In continuare redam prima discutie telefonica inregistrata luni, 29 ianuarie. in doar 30 de minute Anisoara Pamfilie a plusat 100 de tone de soia MG la cele 20 de tone pe care le detine personal.
Anisoara Pamfilie: Am discutat si cu altii si ar fii 80 cu 36 de tone, deci 100 si ceva de tone, e bine?
Reporter: 100 si ceva de tone?
A.P: Poftim? Alo..
Rep: Cate tone mai exact?
A.P: Pai 80 cu 36, cat ii, vine 116 tone.
Rep: 116 tone, cu ale dvs. (cele 20 de tone negociate anterior) sau fara?
A.P: Cu ale mele cu tot, in total.
Rep: Si pretul e acelasi, 7000 pe kilogram?
A.P: Sunt de acord, eu am vorbit cu toti. Am dat o mie de telefoane de cand am vorbit. Sunt toti de acord. Si toate sunt depozitate intr-un loc. Dumneavoastra cand veniti incoace?
Rep: Pai am sa vin miercuri, e bine.
AP: Miercuri am un examen, miercuri numai pe dupa-amiaza.
Rep: Sa recapitulam, deci dumneavoastra aveti 20 de tone de soia modificata genetic din productia de anul trecut.
AP: Exact, toata e de anul trecut, toata e din productia 2006 si toata e MG, modificata genetic.
Rep: Toate cele 116 tone ?
A.P: Exact.
Cat ziceti dumneavoastra, 5 tone, sau cat spuneti
Dupa o discutie in prealabil, Anisoara Pamfilie s-a oferit sa ne arate depozitul in care este pastrata soia MG. intr-unul din birourile Statiunii de Cercetari Agricole Turda, locul unde sunt amplasate depozitele, am negociat din nou pentru cantitatea de soia si modul in care aceasta va fi trecuta in acte.
Rep: Am putea sa trecem in acte 5 sau 10 tone ca seminte?
A.P: Sigur ca da.
Rep: Am nevoie de o hartie ca e samanta.
A.P: Da, bineinteles. Si noi am folosit-o ca samanta proprie. Noi am folosit-o si se poate din moment ce am avut aprobarea de cultivare, eu pot sa o folosesc. (in acest moment Anisoara Pamfilie scoate dintr-o mapa un certificat de cultivator). La destinatie pot sa pun samanta. Cat ziceti dumneavoatra, 5 tone, sau cat spuneti.
Si diferenta o punem la procesare sau la retinut, ca eu am dreptul sa retin si pentru samanta. Deci la mine e soiul AG 08001RR, codul MON 040003206, asta e un cod al samantei folosite. Pe baza astuia eu pot sa zic ca v-am dat 5 tone sau 10 tone de samanta. Nu e nici o problema.
Rep: Am vorbit cu seful meu si totul e ok. Ce vreau sa va mai intreb. Putem sa facem o hartie ca aveti certificat de producator de samanta?
A.P: Pai, nu am certificat de samanta. Eu am hartia asta cum ca am avut autorizatia de cultivare. Nu a fost nici un aprobator. Din moment ce va dau aprobarea de cultivator, asta certifica ca este soia modificata genetic si e totul genetic.
Rep: Cat imi iese la hectar?
A.P: Pai, e foarte buna, 3000 si mai mult de tone.
Rep: Deci avem 120 de tone
A.P: Dar, dar trebuie sa scadem cele pentru samanta.
Rep: Hai sa punem 10 sau 20…
A.P: Bine, deci trec 20 de tone la samanta.
Semintele de soia de la Turda sunt ilegale
Pentru omologarea semintelor in Cluj-Napoca functioneaza un laborator pentru omologarea calitatii semintelor. “in Cluj nu exista nici un producator de seminte de soia modificata genetic, certificat oficial. Conform unui ordin al Ministerului Agriculturii este interzisa comercializarea de seminte de soia”, ne-a declarat Onisim Maxim, directorul laboratorului.
Reprezentantii Directiei Agricole Cluj au confirmat faptul ca este ilegala vanzarea semintelor de soia MG, fara a detine un certificat de producator omologat.
Prin Ordinul Ministerului Agriculturii nr.237 din 2006 se reglementeaza modul in care se pot comercializa si produce semintele de soia modificate genetic.
Astfel, la articolul 12 alineatul 2 se mentioneaza: “in cazul producerii de seminte modificate genetic destinate insamantarii, autorizatia se elibereaza numai producatorilor autorizati pentru producerea de seminte, in conformitate cu prevederile Legii nr.266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante”. Tot in 2006 Ministerul Agriculturii a anuntat ca se vor lua masuri ca soia modificata genetic sa nu mai ajunga in culturi.
“Exista inspectori autorizati care vor face evaluari atat pe teren, cat si la recoltare si depozitare, pentru a se asigura trasabilitatea produsului si pentru ca samanta de soia modificata genetic sa nu intre la cultura in 2007.
Fiecare fermier cultivator de soia modificata genetic a fost informat despre interdictia de cultivare a OMG (Organisme Modificate Genetic) incepand cu 1 ianuarie 2007”, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Corpul uman, “insamantat” cu gene mutant
Cercetatorii au demonstrat ca soia modificata genetic produce mutatii la nivel celular, cu efecte imprevizibile asupra tesuturilor si care pot afecta organele interne.
In Romania culturile de soia modificata genetic au fost infiintate folosind seminte produse de compania americana MONTSANT. Aceste seminte produc un sortiment de soia rezistenta la ierbicide puternice. Cel mai relevant studiu privind efectele organismelor modificate genetic aspra sanatatii este cel al cercetatorului maghiar Arpad Pusztai.
El a demonstrat prin teste de laborator pe cobai ca soia modificata genetic produce mutatii la nivel celular, cu efecte imprevizibile asupra tesuturilor. Studiile au relevat, de asemenea, ca OMG au efecte nefaste asupra organelor interne, precum inima sau rinichii.
In ceea ce priveste efectul OMG asupra oamenilor, exista un singur studiu realizat in 2004 de catre cercetatorii suedezi, care releva ca OMG, in special soia, depoziteaza in corpul uman secvente de ADN mutant.
In 2006 Greenpeace a initiat o campanie modiala impotriva produselor si culturilor care utilizeaza OMG. in urmatoarea perioada Greenpeace Romania va prezenta o harta cu zonele din tara in care s-a cultivat soia MG. “Foarte multe din produsele alimentare de pe piata folosesc soia si mai ales soia MG. Soia apare in tot ce inseamna uleiuri vegetale, in mezeluri, in conserve.
Ce este mai grav este faptul ca procesatorii amesteca soia modificata genetic cu cea din culturile normale. Astfel se ajunge ca toate produsele pe baza de soia sa contina genele mutant”, a explicat Dan Craioveanu, reprezentant Greenpeace.
Un studiu Greenpeace realizat in 2006 a demonstrat prin analize de laborator ca unele produse comercializate in Romania, pe care era scris produs 100% natural contineau in proportie de 60% soia modificata genetic.
Cazul Voiculescu – Grivco
Anul trecut societatea Grivco patronata de presedintele PC, Dan Voiculescu, a fost implicata intr-un scandal legat de cultivarea unui camp de soia modificata genetic. Mai precis in luna mai, reprezentantii Greenpeace au prelevat probe din cultura de soia de la Comana, Delta Dunarii.
Testele de laborator au relevat ca pe terenul aflat intr-o zona protejata se cultiva soia MG, fapt interzis de lege. Precizam ca anul trecut legislatia interzicea culturile de soia MG aflate la o distanta mai mica de 15 km de o zona protejata. Garda de Mediu a demarat o ancheta si a amendat Grivco cu 300 de milioane de lei.
Anul acesta insa legislatia a fost armonizata cu directivele europene si sunt interzise culturile de soia MG, dar si vanzarea de seminte.