Ambasadorul Mark Gitenstein: Presedintele Obama propune schimbarea criteriilor de acceptare in Visa Waiver; se va lua in calcul proportia persoanelor care depasesc sederea legala, si nu rata de refuzuri
Presedintele american Barack Obama vrea sa schimbe criteriile de acceptare in programul Visa Waiver, care ar permite romanilor sa obtina mai usor viza pentru Statele Unite. Potrivit ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, Obama propune ca, pentru includerea in program, sa nu se mai ia in calcul rata de refuzuri a vizelor, ci proportia persoanelor care depasesc perioada de sedere legala. In prezent, pentru a intra in Visa Waiver rata de refuzuri trebuie sa fie sub 3%. Rata Romaniei este de aproape 30%.
„In cadrul intalnirii de la Varsovia (Polonia), presedintele Barack Obama a propus schimbarea criteriilor pentru acceptarea in programul Visa Waiver. In prezent, cu legea actuala, pentru a intra in programul Visa Waiver elementul de baza este rata de refuzuri. Proportia de refuzuri a ofiterilor nostri de la consulat trebuie sa fie de pana la 3%. La ora actuala, rata de refuz pentru Romania este de aproape 30%”, a spus joi, intr-o conferinta de presa, Mark Gitenstein.
Ambasadorul a insistat astfel ca, desi peste 70% dintre romanii care aplica pentru viza o si primesc, Romania trebuie sa faca mai multe eforturi pentru a reduce aceasta rata a refuzurilor.
Potrivit ambasadorului, presedintele Obama sustine acum schimbarea legislatiei, care nu va lua in calcul rata de refuzuri a vizelor, ci proportia de persoane care depasesc perioada de sedere legala pentru viza obtinuta. Si in acest caz, proportia celor care depasesc sederea legala nu ar trebui sa depaseasca 3%.
„Daca aceasta lege va trece in forma pe care o sustine presedintele Obama, ar putea sa aiba un impact pozitiv asupra participarii Romaniei la programul Visa Waiver. Insa aceasta trebuie sa treaca mai intai, si in forma pe care o sustine Obama”, a subliniat Mark Gitenstein.
Ambasadorul SUA despre posibila achizitionare de catre Romania de avioane de lupta F16:
„Este o negociere foarte complicata, pentru ca la un anumit moment va fi nevoie de ceva aranjamente de ordin financiar si, sincer, nici unul dintre cele doua guverne nu este dispus sa intre intr-un astfel de aranjament pentru moment… Dar exista mai multe variante pe care le exploram, iar aceasta este una dintre ele”.
Ambasadorul SUA despre contractul cu Bechtel:
„Am avut discutii ample cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, si dumneaei incearca sa gaseasca o modalitate de a plati arieratele din acest contract. Pe baza discutiilor avute cu cei implicati, vreau sa subliniez ca in contract este vorba si de o mare companie turca, nu numai de cea americana. Sunt increzator ca aceasta problema a arieratelor va fi rezolvata”.
Ambasadorul SUA despre absenta presedintelui Romaniei de la summitul de la Varsovia:
Mark Gitenstein considera ca boicotarea summitului ‘Europa Centrala – Barack Obama’ de catre tara noastra, despre care jurnalistii americani de la New York Times au scris ca nu va fi vazuta cu ochi buni la Washington, nu afecteaza relatiile dintre SUA si Romania. „Nu sunt de acord cu afirmatiile celor de la New York Times. Nu cred ca („boicotul” Romaniei – n.r.) va avea un impact asupra relatiilor noastre”, a spus diplomatul american.
Ambasadorul SUA despre propunerile sefului statului pentru modificarea Constitutiei:
„Nu am studiat atent aceste propuneri, m-am concentrat pe cele care tin de statul de drept si transparenta, precum cele legate de imunitatea parlamentarilor sau de confiscarea averilor. Daca se vor adopta aceste modificari, cred se va produce o apropiere catre legislatia anglo-saxona, care imi este mai cunoscuta. Dar aceasta este interpretarea pe care eu o dau eu acestor schimbari propuse, nu sunt expert in constitutionalismul romanesc”.
Ambasadorul SUA despre posibilele investitii americane in Romania:
„Nu stiu cum e in alte tari, dar in SUA noi nu avem capacitatea de a dirija investitiile private intr-un alt stat. Aceasta este o decizie privata, pe care o ia fiecare companie in parte, pe baza analizelor sale. In general, capitalul este foarte flexibil si volatil, se poate muta in orice colt al lumii. In SUA, mai ales, el se deplaseaza acolo unde profiturile sunt cele mai mari. Un investitor american se poate indrepta la fel de bine catre Slovenia, Ungaria, Bulgaria, dar si catre Romania. Nu am cum sa influentez o astfel de decizie, doar de a incuraja Romania pentru a crea cel mai favorabil climat pentru investitii”.
„Ma pronunt deseori cu privire la statul de drept pentru ca prima intrebare pe care mi-o adreseaza un potential investitor american este: Voi fi tratat in mod echitabil in Romania? Se aplica legile statului de drept? Exista predictibilitate, asa cum exista in Germania, in Slovenia, in Cehia? Daca veti face schimbarile despre care am tot vorbit, numai asa veti atrage investitii straine. Pentru ca Romania este un mediu extraordinar pentru a atrage investitii: costul cu forta de munca este scazut, romanii sunt foarte talentati si calificati, iar piata de capital nu este suficient exploatata. Potentialul de extindere si dezvoltare este enorm daca se rezolva problemele legate de transparenta. Stiu ca este foarte enervant, dar am sa spun acest lucru pana plec de la post”.
- Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a lansat joi, intr-o conferinta de presa, o harta a prezentei americane in Romania. Potrivit acestuia, aproape 100 de companii americane au investit in tara noastra din 1990 pana in prezent, asigurand circa 15.000 de locuri de munca, valoarea investitiilor americane directe in Romania fiind de 1 miliard de dolari. El a mentionat ca aceste investitii continua sa creasca, companiile americane anuntand planuri de investitii in Romania de 1,2 miliarde dolari.
- Citeste discursul ambasadorului in documentul atasat.