Sari direct la conținut

Amenintarea cutremurelor in California ar putea fi mai mare decat se credea, avertizeaza geologii

HotNews.ro
Faliile San Andreas si San Jacinto, Foto: geomaps.wr.usgs.gov
Faliile San Andreas si San Jacinto, Foto: geomaps.wr.usgs.gov

Oamenii de stiinta au masurat nivelul amenintarii reprezentate de cutremurele grave care ar putea cauza distrugeri masive in sudul Californiei si au constatat ca ar trebui revizuit pentru ca riscul ar putea fi mai mare decat se credea anterior, scrie The Guardian.

Avertismentul vine dupa o cercetare de amploare derulata de un geolog american care a descoperit ca este posibil ca doua falii de dimensiuni mari din regiune – San Andreas si San Jacinto (aflata putin mai la sud) – sa fi alunecat concomitent in trecut, producand un cutremur care a provocat pagube pana in San Buenaventura la nord si care a fost resimtit pana in San Diego in sud.

„Analiza vechilor cutremure este o metoda intr-adevar buna de a iti da seama ce sunt capabile sa faca faliile”, spune Julian Lozos, profesor asistent de geofizica la California State University, Northridge, care a coordonat studiul.

Geologul s-a uitat la limita dintre cele doua placi tectonice, falia San Andreas care se intinde pe circa 1.300 km, teritoriu califonian, si vecinul sau sudic falia San Jacinto.

Desi falia San Jacinto este cunoscuita ca fiind activa – a provocat mai multe cutremure cu magnitudine intre 6 si 7 in ultimii 120 de ani – cercetarea lui Lozos sugereaza, mai degraba, ca o alunecare simultana cu falia San Andreas ar fi putut declansa un cutremur mai puternic cu o magnitudine de aproximativ 7,5.

Folosind modele computerizate pentru a explora un cutremur care a lovit sudul Californiei in 1812, Lozos a constatat ca, cel mai probabil, seismul a inceput pe falia San Jacinto in apropiere Mystic Lake, a calatorit spre nord si apoi „a sarit” pe falia San Andreas.

Un scenariu similar astazi, a avertizat el, ar putea fi devastator. „San Jacinto trece prin oras mai mult decat falia San Andreas – sau se apropie”, a aratat geologul. „San Andreas este cu siguranta capabila sa produca (un cutremur cu magnitudinea de – n.red.) 7,5 pe cont propriu. Dar San Andreas si San Jacinto (impreuna – n.red.), apoi aduce acel cutremur mai aproape de un numar mai mare de oameni”, a adaugat el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro