Sari direct la conținut

Amibele ofera dovezi mai precise ale istoriei vulcanilor decat carbonul 14

HotNews.ro

Amibele ofera dovezi mai precise ale istoriei vulcanilor decat carbonul 14. Ele pot furniza date despre activitatea vulcanica din trecut, chiar in zone destul de departate de crater. Descoperirea a fost facuta in Chile de cercetatori de la mai multe universitati, printre care cea din Neuchatel (Elvetia), relateaza miercuri 20 minutes.ch, citat de Agerpres.

Cochiliile anumitor amibe contin fragmente microscopice de cenusa vulcanica, cunoscuta ca fiind un indicator al istoriei vulcanilor, au constatat oamenii de stiinta. Studiile s-au desfasurat in Chile, tara cu circa 90 de vulcani activi.

Metoda urmeaza sa permita o mai buna reconstituire a eruptiilor in alte regiuni vulcanice din lume, pana la cateva sute de kilometri in jurul craterului, a explicat miercuri Universitatea din Neuchatel. Astfel, urme ale unor eruptii din Islanda ar putea fi depistate pana in Elvetia.

Studierea istoriei vulcanilor permite imbunatatirea modelelor care servesc la prezicerea eruptiilor si a consecintelor acestora. Insa, depunand straturi de cenusa in imprejurimi, eruptiile se dovedesc indicatori cronologici la fel de pretiosi pentru studiile asupra mediului.

„Pe de-o parte, s-ar putea compara mai bine impactul eruptiilor in diferite regiuni si, pe de alta parte, s-ar putea data mai precis impactul unor schimbari climatice din trecut sau al activitatilor umane”, arata Edward Mitchell, director al laboratorului pentru biodiversitatea solului la Universitatea din Neuchatel, citat intr-un comunicat.

Metoda se bazeaza pe prezenta cenusii vulcanice numite tephra care, in materie de datare, se dovedeste mai precisa decat celebrul carbon 14. Daca in apropierea craterelor tephra este usor de depistat datorita straturilor groase pe care le formeaza, operatiunea devine tot mai dificila odata cu marirea distantei fata de sursa. Insa aceasta cenusa exista si sub forma de particule mai mici, numite cryptotephra, cu referire la caracterul lor ascuns. In timpul eruptiilor, aceste mici particule pot fi proiectate pana la 1.000 de kilometri sau mai mult de sursa lor, in functie de vantul care sufla in zona, mentioneaza Universitatea Neuchatel.

Analizele au aratat ca in cochiliile anumitor amibe prelevate din solul din sudul statului Chile exista cryptotephra. Avand o concentratie mare in cochilii, particulele pot fi analizate mult mai usor izoland cateva amibe decat studiind esantionul brut.

Lucrarile sunt publicate in The European Journal of Protistology.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro