Sari direct la conținut

Analisti: Proiectul Guvernului de a renunta la o parte din actiunile companiilor energetice ar putea atrage atentia asupra economiei romanesti

Proiectul Guvernului de a vinde pe Bursa o parte din actiunile detinute la companiile din sectorul energetic aflate in portofoliul Ministerului Economiei imparte analistii in doua tabere: unii spun ca miscarea e binevenita si ar putea atrage in mod pozitiv atentia asupra economiei romanesti, in vreme ce alti analisti raman sceptici, potrivit unui sondaj realizat de HotNews.ro.

  • Statul vrea sa urmeze modelul Poloniei, care a privatizat multe participatii importante prin bursa

Presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol, este de parere ca vanzarea unor pachete

O asemenea operatiune va atrage foarte mult atentia asupra Romaniei, a Bursei dar si asupra economiei romanesti si asta are influente nu doar asupra pietei de capital ci si asupra economiei, in general

Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest

de actiuni OMV Petrom, Transgaz, Romgaz sau Transelectrica este un lucru extraordinar pentru Bursa. „Cred ca statul vrea sa urmeze modelul Poloniei, care a privatizat multe participatii importante prin bursa de valori. In acest mod si statul a avut de castigat si bursa s-a dezvoltat foarte mult.

O asemenea operatiune va atrage foarte mult atentia asupra Romaniei, a Bursei dar si asupra economiei romanesti si asta are influente nu doar asupra pietei de capital ci si asupra economiei, in general”, a declarat Razvan Pasol.

Analistii arata ca vor exista cumparatori puternici atrasi de toate aceste oferte, de la care statul spera sa stranga peste un miliard de euro.

  • Este o miscare logica, atunci cand ai deficite si datorii -de exemplu catre FMI- sa incepi sa privatizezi

Razvan Pasol crede ca exista mai multe categorii de investitori interesati, care impreuna au puterea de a cumpara participatiile scoase la vanzare de catre stat. El da ca exemplu fondurile private de pensii, ale caror active se apropie de un miliarde de euro, fondurile straine de investitii, care pot veni in Romania asa cum s-a intamplat la oferta publica initiala a Transgaz, societatile de investitii financiare (SIF), care sunt printre cei mai mari investitori locali, si Fondul Proprietatea, care are resurse in numerar importante.

  • Ce va face statul cu banii astfel obtinuti?

Cotarea la bursa a Romgaz o va determina sa fie mai eficienta, sa aiba o conducere profesionista si una numita politic ca acum

Emil Stoica, analist financiar

„In mod clar este nevoie de investitii, sector care a suferit si va suferi datorita deficitelor bugetare. Daca este sa privim la nivel macroeconomic, aceste privatizari acopera parte din deficitul bugetar.

Este o miscare logica, atunci cand ai deficite si datorii (de exemplu catre FMI) sa incepi sa privatizezi”, a precizat Emil Stoica, analist financiar care lucreaza in Marea Britanie..

Stoica mai spune ca retragerea Statului din economie e un lucru bun, chiar daca nu renunta la controlul total. „Este bine ca statul se retrage incet-incet din economie.

Statul a demonstrat ca este un manager prost. De notat ca Statul totusi nu pierde controlul niciunui activ pe care il controleaza”, mai spune Stoica. Potrivit acestuia, cotarea la bursa a Romgaz o va determina sa fie mai eficienta, sa aiba o conducere profesionista si una numita politic ca acum. „Va creste capitalizarea bursiera cu beneficii pentru brokeri dar si pentru alte servicii profesionale – avocati, auditori etc. Fondurile de pensii private vor avea mai multe optiuni pentru investitii”, mai explica analistul.

  • Scepticii: Daca aceste tranzactii se fac pe Bursa, raman simple tranzactii financiare, care nu aduc investitori care sa preia controlul si se eficientizeze  companiile

Pe de alta parte, analistul financiar Aurelian Dochia spune ca e dificil de precizat daca e bine sau e rau ca statul vinde aceste participatii.

„Ca principiu, e de bine faptul ca administrarea unei companii energetice iese partial de sub controlul statului. In general administrarea privata s-a dovedit a fi mai eficienta. Ganditi-va ca acele companii la care statul ar putea renunta la o parte din actiuni, au nevoie de investitii pentru a le aduce la standardele europene de mediu. Asta presupune cheltuieli destul de consistente.

Deci, din acest punct de vedere, recomand renuntarea la acele actiuni. Am insa si un contra-argument. Daca aceste tranzactii se fac pe Bursa, ele raman simple tranzactii financiare. In sensul ca nu vine un investitor care sa preia controlul si se eficientizeze eventual, companiile. Statul ia niste bani pe termen scurt care ii vor prinde bine, dar pe termen lung impactul unei asemenea decizii este dificil de evaluat”, a explicat pentru HotNews analistul financiar Aurelian Dochia.

  • Guvernul nu comenteaza pe marginea unui document neoficial

Potrivit unui document obtinut saptamana trecuta de Mediafax, Guvernul intentioneaza sa vinda pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate. Valoarea totala a incasarilor estimate de Guvern din vanzarea acestor actiuni minoritare este de 4,4 miliarde lei, putin peste un miliard de euro.

Documentul indica totodata ca in subordinea Ministerului Economiei va fi constituita, ca sursa alternativa sau complementara celor bugetare, o structura tip fond de investitii, care va administra activele statului in industrie si energie, va participa la finantarea proiectelor de investitii si va valorifica actiunile detinute la companiile din portofoliul statului.

Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a afirmat ca nu face comentarii pe marginea unui document care, deocamdata, nu este oficial. „Nu pot sa comentez un document aparut in presa”, a spus Ioana Muntean.

Potrivit unor surse din Ministerul Economiei, memorandumul este inca un document in lucru, el aflandu-se la Secretariatul General al Guvernului (SGG). „Aici se ia decizia daca va fi sau nu publicat”, au afirmat sursele mentionate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro