Antarctica: 150.000 de pinguini Adelie au murit dupa ce un iceberg gigant le-a blocat colonia
In jur de 150.000 de pinguini Adelie care traiesc in Antarctica au murit dupa ce un iceberg de dimensiunile Romei a ajuns in zona tarmului si a ramas blocat in apropiere de colonia lor, fortandu-i sa se deplaseze 60 de km pana la ocean pentru a gasi de mancare, scrie The Guardian.
Pinguinii din Capul Denison (Golful Commonwealth) traiau, in urma cu cativa ani, in apropiere de ocean. Insa in 2010 un iceberg de 2.900 de kilometri patrati, clasificat B09B, a ramas blocat in zona golfului, taind accesul coloniei la apa si, prin urmare, la sursa de hrana.
Astfel, pinguinii care merg in cautare de peste trebuie sa se deplaseze 60 de km pentru a ajunge in zona de coasta, pentru ca apoi sa se intoarca. De-a lungul anilor, dificila calatorie a avut un efect devastator asupra dimensiunii coloniei.
In 2011, colonia 160.000 de membri, iar acum a ajuns la 10.000 de membri, potrivit unei cercetari facute de Centrul pentru Cercetarea Sxhimbarilor Climatice din cadrul Universitatii New South Wales (Australia).
Cercetatorii estimeaza ca intreaga colonie va disparea in 20 de ani daca icebergul nu se rupe de mal.
Exista date mai vechi de 100 de ani cu privire la existenta pinguinilor in aceasta zona. Insa viitorul este sumblu pentru pinguinii ramasi in regiunea Capului Denison.
„Sosirea ghetarului B09B in Golful Commonwealth, Antarctica Estica, si expansiunea ulterioara rapida a ghetii a crescut drastic distanta pe care pinguinii Adelie care se reproduc in zona Capului denison trebuie sa o strabata in cautare de mancare”, arata cercetatorii intr-un articol publicat in Antarctic Science.
„Populatia din Capul Denison ar putea fi extirpata in decurs de 20 de ani daca B09B nu se relocheaza sau daca gheata rapida din golf nu se sparge”, scriu cercetatorii.
Acest caz reprezinta un „experiment natural” oferindu-le cercetatorilor posibilitatea „de a investiga impactul esuarii icebergurilor si a expansiunii ghetii marine de-a lungul coarsteu Artacticii Estice”.
Spre deosebire, o colonie aflata la 8 km de coasta Golfului Commonwealth este infloritoare, noteaza cercetatorii.
Icebergul a plutit circa 20 de ani in apropierea costei inainte de a se lovi de un ghetar si a ramane blocat.