Sari direct la conținut

Antenele GSM: Guvernul isi voteaza spor de radiatii, ministrul Comunicatiilor spune ca e vorba de isteria mass-media

HotNews.ro

Ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely: Isteria legata de radiatiile antenelor GSM este o problema artificiala creata de media. In schimb, Guvernul a votat pentru functionarii din Palatul Victoria 10% spor la salariu pentru radiatiile provocate de antenele de comunicatii. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor spune ca ministerul Comunicatiilor se pregateste sa dezinformeze.

Ministerul Comunicatiilor va demara incepand de luna viitoare o campanie de informare a populatiei fata de isteria legata de radiatiile emise de antenele GSM, problema care, in opinia mistrului comunicatiilor din Romania, a fost creata artificial de catre media.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) da replica: ministerul pregateste o campanie de dezinformare, ignorand cele 400 de sesizari trimise de cetateni la APC si vocile independente ale specialistilor care s-au pronuntat pe acest subiect.

Campania va incerca sa constientize populatia ca montarea de antene si echipamente de radiocomunicatii in zone locuite nu afecteaza sanatatea. Oficialul roman Karoly Borbely a mai mentionat ca va primi din partea Comisiei Europene materiale de informare privind situatia si masurile luate in alte state membre UE in aceasta privinta.

„Incepand de luna viitoare vom demara aceasta campanie de informare a populatiei, campanie la care sunt parteneri Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Sanatatii si Asociatia operatorilor de telefonie mobila din Romania. Vom incerca sa mergem in cat mai multe locuri din tara. Cei de la Comisie mi-au promis ca imi vor trimite cateva materiale cu privire la acest subiect, referitor la cum a fost informata populatia si ce masuri au fost luate de autoritati in alte tari”, a spus Karoly Borbely.

Ministrul a adaugat: „Nu exista un aquis comunitar pe acest segment. Este o problema pe care o consider artificiala, creata ca si in alte cazuri de catre media. Cred ca printr-o informare a populatiei cu cifre si date exacte si exemple din alte tari din UE putem sa informam populatia asa cum trebuie si o sa cer sprijinul mass-media din Bucuresti si din tara pentru promovarea acestei campanii pentru ca de multe ori apar la televizor diferite mesaje si nu cred ca este bine”, potrivit lui Borbely.

Art. 16. – (1) Sporul pentru condiţii vătămătoare, de până la 10% din salariul de bază, se acordă funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj.

art. 16, OG 6/2007

In replica, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor invoca urmatoarele argumente care arata ca, de fapt, ministerul pune la cale o noua campanie de „dezinformare”.

  • spor de radiatii pentru membrii Guvernului (din 2006): In 2006, cei care lucreaza in Palatul Victoria au cerut sa fie realizate masuratori cu pricire la radiatiile produse de antenele de comunicatii situate pe sediul Guvernului. Concluzia a fost ca sunt depasite limitele normale ale campului electromagnetic in interiorul cladirii, care puneau astfel un risc pentru sanatate (vezi nota de fundamentare).
  • Executivul a adoptat Ordonanta Guvernului nr. 2/12.01.2006, potrivit careia angajatii Guvernului primesc un spor specific pentru conditii vatamatoare de pana la 10% din salariul de baza. In 2007, a fost completata cu OG 6/2007 (vezi document).
  • Un ordin al ministerului sanatatii (117/2002)  a aprobat initierea unui studiu cu privire la efectele asupra sanatatii, dar care a ramas doar pe hartie. Art. 7 din Ordinul 117/2002 studiul de impact asupra sănătăţii populaţiei din zonă, care urma sa cuprinda următoarele elemente: nivelul de expunere a populaţiei; efectele asupra sănătăţii, consecutiv realizării obiectivului; evaluarea impactului asupra stării de sănătate a populaţiei; condiţiile de conformare pentru prevenirea efectelor; planul de monitorizare a aplicării condiţiilor de conformare şi a efectelor asupra stării de sănătate. Studiul nu a fost niciodata demarat.
    Adresa MCTI
    Foto: APC
  • Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) nu este invitata la consultari, ci doar industria. APC a avut in iulie 2006 o intalnire la minister, la care li s-a promis reprezentantilor asociatiei ca vor fi chemati la fiecare consultare publica. NU s-a intamplat, consultari publice avand loc periodic, dar doar cu industria si cu oficialii din alte ministere.
  • La 6 februarie 2008, APC a facut o adresa prin care a solicitat Ministerului Comunicatiilor raspunsuri la intrebarile ridicate de cetatenii care s-au adresat asociatiei. Adresa a ramas fara raspuns.

Opinii

„Ministerul a publicat o brosura menita sa informeze si cu privire la efectele radiatiilor neionizate (produse, printre altele, de telefoanele mobile si de echipamentele specifice). Consideram ca, prin aceasta brosura, ca prin intreaga campanie, ministerul nu face decat  sa cheltuie banii publici fara sa informeze echilibrat, pentru ca nu sunt prezentate toate punctele de vedere. Nu fac altceva decat sa dezinformeze”, considera prof. conf univ. dr. Costel Stanciu, specializat in managementul calitatii la Academia de Studii Economice si presedinte APC.

„Prin actiunile sale, ministerul dovedeste ca reprezinta interesele numai ale unei parti. Ar trebui sa reflecte vocea cetatenilor” – adauga Stanciu.

Comparatie cu alte tari, potrivit APC

Statistici, initiative in alte tari

Pour une Réglementation des Implantations d’Antennes Relais de Téléphonie Mobile

Reglementari in alte tari, potivit PRIARTEM

Radiatia maxima, in volti/metru

Alte regiuni stabilesc distante:

Finlanda :

Turcia
v statisticile PRIARTEM


Oficialii europeni

Comisarul european Viviane Reding: Nivelul radiaţiilor electromagnetice din România, foarte mic faţă de standardele UE


Expertii APC denunta conflictele de interese la nivel national si european

ia în considerare numai efectul termic şi nu alte efecte !!!

Vezi amanunte in documentarea APC

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro