ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agentiei Spatiale Europene, un contract in valoare de 1,1 mil dolari
ARCA si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au semnat un contract de 1,1 milioane de dolari pentru testarea parasutelor in cadrul programului navei spatiale ExoMars 2016, anunta compania romana, intr-un comunicat de presa.
ARCA va construi doua baloane de mare altitudine si doua vehicule de test, cantarind o jumatate de tona fiecare. Vehiculul, numit DTV sau Drop Test Vehicle, va fi lansat pana la altitudinea de 30 km, deasupra Marii Negre. Vehiculul va cadea, pana va atinge o viteza de 0,8 Mach. La aceasta viteza transonica, DTV-ul va declansa parasutele, pentru a le testa in zbor, in conditiile atmosferice simulate ale Planetei Marte. Datele de zbor vor fi transmise de la DTV la Centrul de Control si Comanda a Zborului apartinand ARCA, potrivit sursei citate.
„ARCA va testa parasutele pentru nava spatiala ExoMars in 2013, pe parcursul Programului High Altitude Drop Test. Dupa incheierea programului va trebui sa calificam parasutele pentru integrarea la bordul navei spatiale ExoMars, ceea ce ii va permite sa aterizeze in siguranta pe suprafata Planetei Marte”, a declarat Don McCoy, ExoMars Project Manager, de la Agentia Spatiala Europeana.
Programul ExoMars, al Agentiei Spatiale Europene, vizeaza explorarea planetei Marte.
Misiunea ExoMars va fi lansata in ianuarie 2016 cu o racheta ruseasca Proton si va fi formata dintr-o nava Orbiter si un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborare si aterizare – EDM). Calatoria spre Marte va dura in jur de 9 luni.
Cu trei zile inainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter si va intra in atmosfera lui Marte. Acesta va frana, folosind o parasuta, si va ateriza usor pe solul martian, folosind motoare racheta. EDM va oferi Europei tehnologia de aterizare pe suprafata Planetei Marte.
Sectiunea Orbiter a navei spatiale ExoMars se va plasa pe o orbita eliptica in jurul lui Marte si apoi va traversa atmosfera inalta, pentru ca in final sa se stabileasca pe o orbita circulara de cca. 400 km, de unde va realiza misiunea stiintifica.
ARCA este o organizatie non-profit al carei obiectiv declarat este explorarea si colonizarea spatiului cosmic.
Un plan extrem de indraznet tine de 2014 cand ARCA spune ca va lansa catre Luna sonda numita European Lunar Explorer, ca parte a concursului Google X Prize la care premiul este de 30 milioane dolari pentru echipa care reuseste sa trimita un robot pe suprafata Lunii.