Sari direct la conținut

Argentina, obligata sa plateasca credite si dobanzi aferente catre doua fonduri speculative, in urma falimentului din 2001, dupa ce Curtea Suprema a SUA a refuzat sa se pronunte

HotNews.ro

Curtea Suprema a Statelor Unite a refuzat luni sa se pronunte asupra recursului Argentinei, care cerea anularea unei condamnari la plata a peste un miliard de dolari in contul a doua fonduri speculative, scrie AFP.

Inalta curte nu a facut comentarii dar decizia sa confirma de fapt condamnarea Argentinei, in 2013, de catre o curte de apel din New York, la rambursarea creantelor catre fondurile speculative NML Capital si Aurelius Management, care refuzasera restructurarea datoriei argentiniene dupa falimentul tarii in 2001.

In urma acestei decizii, Argentina va deschide probabil calea unor negocieri pentru a ajunge la un acord cu investitorii.

Argentina a ajuns la un acord cu cvasi-totalitatea creditorilor privati pentru restructurarea datoriei sale in valoare de 90 de miliarde de dolari.

Fondurile NML si Aurelius au refuzat insa restructurarea datoriei si cer plata in totalitate a creditelor, majorate cu penalitati, respectiv peste un miliard de dolari.

Argentina afirmase, in intampinarea adresata Inaltei Curti, ca o respingere a apelului sau ar ridica „un risc serios si iminent de incetare de plati”, cu consecinte negative nu doar pentru Buenos Aires, dar si pentru pietele financiare.

Potrivit expertilor, decizia ar putea incuraja si alti investitori sa refuze, pe viitor, orice stergere a datoriilor, cu riscul de a compromite restructurari cruciale pentru tari in dificultate financiara, asa cum a fost cazul Greciei in 2012.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro