Sari direct la conținut

Asistenta de la Spitalul Grigore Alexandrescu care in martie a incurcat un copil sanatos cu unul care trebuia operat a trimis din nou la operatie alt copil

HotNews.ro

Asistenta medicala de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, din vina careia, in luna martie, un copil de 9 ani a ajuns sa sufere o interventie chirurgicala inutila, a incurcat din nou, la sfarsitul lunii octombrie, un copil sanatos cu unul care trebuia operat, au declarat, pentru NewsIn, surse din spital.

„Doctorul Dorin Rosca, medic primar chirurgie si ortopedie, a cerut sa fie adus din salon un pacient, pentru o operatie de apendicita, iar asistenta de anestezie la sectia de chirugie II, Aurora Stefan, a adus un copil care trebuia externat. A fost norocul copilului ca medicul l-a recunoscut si i-a atras atentia asistentei ca ii adusese un alt pacient, care nicidecum nu trebuia operat”, sustin sursele citate.

Potrivit surselor, asistenta a luat copilul care trebuia externat din salon si l-a dus in sala de operatie, fara sa il intrebe cum il cheama si fara sa ii analizeze fisa de observatie. „Nu este admisibil sa iei copilul de mana si sa il duci pe masa de operatie, fara sa-l identifici, mai ales cand stii ca ai mai gresit in acelasi mod”, au mai spus sursele medicale din cadrul spitalului.

  • Medicii de la Grigore Alexandrescu: Parintii copiilor internati sunt de vina

Contactat telefonic in legatura cu acest caz, medicul Dorin Rosca a afirmat ca, pentru a-si spune punctul de vedere, trebuie sa se consulte mai intai cu asistenta de la anestezie. „Nu-mi amintesc exact ce s-a intamplat. Am zeci de operatii pe zi, iar copiii se pot incurca foarte usor. Oricum, astfel de situatii nu sunt iesite din comun, pentru ca este vorba despre copii, iar acestia plang, se sperie si nu coopereaza cu medicii si asistentele”, a afirmat doctorul Rosca.

Medicul a sugerat ca o parte din vina pentru confuziile de pacienti apartine parintilor. „Mamele copiilor nu stau in saloane. Ba pleaca sa bea cafea, ba se intalnesc cu cineva, ba sunt stresate si, cand vine asistenta sa ia copilul la operatie, nu are cu cine sa discute daca pacientul incepe sa planga”, a mai afirmat doctorul Dorin Rosca.

Presedintele Ordinului Asistentilor Medicali din Bucuresti, Gheorghe Georgescu, spune ca va ancheta activitatea asistentei de anestezie din Spitalul „Grigore Alexandrescu”, intrucat in atributiile profesiei pe care aceasta o desfasoara nu intra aducerea pacientilor de la salon in sala de operatie.

  • In martie, asistenta a primit doar avertisment

„La primul incident, cand un copil a fost operat din greseala, asistenta in cauza s-a ales doar cu avertisment din partea Consiliului National al Ordinului Asistentilor Medicali, desi noi am propus suspendarea dreptului de practica timp de sase luni. Daca in continuare aduce copii de la salon in sala de operatie si, pe deasupra, ii mai si incurca, risca o pedeapsa aspra. Pacientii sunt luati din salon si dusi in sala de operatie numai de catre asistenta de sectie, nicidecum de catre cea de anestezie”, avertizeaza Georgescu.

Pe 19 martie, in aceeasi unitate sanitara, un copil de 9 ani a fost operat de apendicita, din cauza neatentiei echipei medicale, desi se afla la spital pentru un examen cistoscopic.

„Copilul a fost adus de asistenta de anestezie Aurora Stefan fara fisa de observatie, ceea ce este inadmisibil pentru ca, in aceasta fisa, se afla toate informatiile legate de pacient, dupa care medicul Mihai Dumitru i-a scos apendicele, fara sa isi dea seama ca pacientul nu era programat pentru respectiva interventie chirurgicala. Este o greseala imensa ca un medic sa nu ceara confirmarea ca opereaza pe cine trebuie. La fel si anestezistul, pentru ca o anestezie generala se face in functie de mai multi factori”, au relatat evenimentul surse din interiorul spitalului.

Potrivit legii, conducerea spitalului este obligata sa sesizeze Colegiul Medicilor, in cazul producerii unor erori medicale in unitatea sanitara pe care o administreaza. „Daca este vorba despre o greseala administrativa, atunci masurile se iau in cadrul spitalului respectiv, insa, in cazul unor erori medicale, exista obligatia anuntarii organului competent, care, in aceasta situatie, este Colegiul Medicilor”, a precizat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

Conducerea spitalului a decis, la acel moment, ca personalul medical aflat in culpa sa fie sanctionat cu reducerea salariului cu 10 la suta, timp de trei luni, si cu mutarea intregii echipe de la sectia de Chirurgie II la Chirugie I.

Colegiul Medicilor a fost anuntat cu privire la aceasta eroare medicala abia dupa aparitia cazului in presa. In luna iunie, Colegiul Medicilor Bucuresti a decis interzicerea dreptului de practica, timp de trei luni, pentru medicul chirurg si medicul anestezist, vinovati de operarea din greseala a copilului de noua ani.

Ordinul Asistentilor Medicali din Bucuresti propusese, pe 30 mai, suspendarea, pentru sase luni, a dreptului de practica pentru asistenta Aurora Stefan, de asemenea vinovata pentru operatia gresita de apendicita. Ulterior, insa, asistenta a scapat cu un simplu avertisment. Tot avertisment au primit, in acelasi caz, directorul de ingrijiri al spitalului si asistenta sefa, motivul invocat fiind lipsa de organizare la nivelul sectiei pe care o conduc.

Potrivit medicului generalist Sever Oana, scoaterea apendicelui fara sa fie necesar acest lucru nu are consecinte negative asupra sanatatii pacientului. Foarte grava este insa anestezierea generala fara sa fie cunoscut istoricul medical al celui care urmeaza sa fie operat. „Exista riscuri foarte mari daca pacientul este alergic la una dintre substantele continute in anestezic. Nicio anestezie generala nu se face fara un consult prealabil, la plamani, la inima si asa mai departe”, a precizat doctorul Sever Oana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro