Sari direct la conținut

Autoritatea Nationala a Vamilor a pierdut razboiul cu Farmec

Ziua de Cluj

In 2003, ANV, prin Directia Regionala Cluj, a intocmit un proces verbal, prin care se constata ca Farmec nu a platit respectivele taxe vamale, de 10 miliarde de lei vechi. Avocatii angajati de Farmec au construit intreaga aparare pe marginea OU 165/2001, emisa „cu dedicatie” pentru societatea clujeana, la trei ani de la data importului, de marinimosul guvern PSD.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a Romaniei a decis sa incheie cei sase ani de procese, in care conducerea Farmec a fost acuzata de ilegalitati.

In 20 septembrie, magistratii ICCJ au hotarat, printr-o sentinta irevocabila, sa respinga contestatia Autoritatii Nationale Vamale (ANV) privind constitutionalitatea Ordonantei de Urgenta (O.U.) 165/2001, prin care societatea Farmec era scutita de plata unor taxe de import.

Conflictul dintre ANV si Farmec a inceput in 2003, la doi ani dupa adoptarea ordonantei, in urma unui control efectuat de catre Directia Regionala Vamala Cluj. Aceasta a scos la iveala faptul ca Farmec Cluj nu a platit taxele vamale aferente pentru echipamentele ecologice importate, care valorau, in 1998, 80 000 USD. Prin O.U.165/2001, semnata de fostul premier Adrian Nastase, Farmec Cluj a fost scutita de taxele vamele pentru pentru acest import. Totusi, dupa controlul ANV, Ministerul Finantelor a obligat Farmec la plata unei sume de aproape 10 miliarde de lei, reprezentand taxe vamale, TVA, majorari si penalitati.

Farmec a contestat cele de mai sus, procesul ajungand pe rolul instantei de contencios administrativ si fiscal de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Singurele probe invocate de avocatii care apara interesele Farmec au fost ordonanta de urgenta 165/2001 si Legea 112/2002 prin care se aproba ordonanta.

Prin cele doua acte parafate de catre Guvernul Nastase si de catre Parlament, Farmec Cluj este scutita de taxele vamale pentru import. Singura problema este ca atat ordonanta, cat si legea, au fost emise in 2001, respectiv 2002, pe cand Farmec a importat echipamentele in 1998, adica cu trei, respectiv patru ani mai devreme.

Vama, scoasa pe tusa

Reprezentantii biroului mass-media al Farmec si-au prezentat pozitia fata de procesele care s-au aflat pe rol la ICCJ. „Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat in data de 20 septembrie 2005, prin sentinta definitiva si irevocabila, procesul verbal prin care Directia Vamala Cluj a retinut in sarcina SC Farmec SA obligatia de a achita taxele vamale.

In concluzie, toate actele intocmite cu ocazia primirii respectivei donatii au fost declarate legale”, au declarat oficialii Farmec Cluj. In replica, reprezentantii ANV au declarat in presa centrala ca decizia finala a magistratilor are un alt motiv, de forma si nu de fond: faptul ca Autoritatea Nationala a Vamilor nu ar avea calitatea de parte in dosar.

Intr-o adresa oficiala, ANV demonstreaza ca este parte in proces, deoarece, in dosarul nr. 1854/2004 al ICCJ, recursul a fost formulat de catre Directia Regionala Vamala Cluj, in numele si pentru Autoritatea Nationala a Vamilor. Reprezentantii serviciului juridic al DRV Cluj au mentionat ca, in ciuda faptului ca sentintele ICCJ dau dreptate Farmec Cluj, se studiaza o cale de atac extraordinara.

Majorarea de capital a fost declarata legala

Conducerea Farmec a mai fost chemata in instanta si din cauza majorarilor de capital efectuate in 2003, care au fost contestate de catre Nicolae Olaneanu, unul din actionarii societatii.

Tot in 20 septembrie, magistratii ICCJ de la sectia Comercial au judecat cererea de anulare a majorarii capitalului social al SC Farmec, inceputa printr-o Adunare generala extraordinara (AGE) din luna ianuarie 2003 si finalizata printr-o alta AGE in septembrie 2003.

Cu toate ca instantele clujene, mai exact Tribunalul si Curtea de Apel Cluj, au aprobat majorarea, ICCJ a anulat irevocabil pe 7 iunie hotararea prin care se aproba majorarea capitalului social. Ulterior, instanta a revenit asupra deciziei si, in 20 septembrie, a emis o sentinta favorabila conducerii de la Farmec.

„Si aceasta cauza a fost deja castigata de societatea clujeana, in urma deciziei date de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Magistratii au decis, prin sentinta definitiva si irevocabila, ca majorarea efectiva de capital efectuata in septembrie 2003 (prin care s-a hotarat majorarea de capital social cu 12 miliarde de lei) este legala”, au declarat oficialii Farmec Cluj.

Secretul „succesului” Farmec

Dosarele Farmec Cluj au prins radacini in instante. Presa centrala a relatat despre legatura dintre conducerea Farmec si fostul procuror general al Romaniei, Tanase Joita. Mai precis, interesele societatii clujene au fost aparate de catre fiul procurorului. Acest fapt a fost recunoscut de conducerea Farmec.

„Dosarul in care era chemata in judecata conducerea Farmec a fost redeschis de nu mai putin de trei ori. Ne intrebam atunci unde sunt protectia si avantajele avute de societatea clujeana?”, au declarat reprezentantii Farmec. Pe de alta parte, directorul Liviu Turdean lauda realizarile economice ale societatii.

„FARMEC a ramas si astazi, dupa mai bine de 60 de ani de existenta, liderul pe piata de cosmetice din Romania, fapt demonstrat in toate studiile de piata realizate pana acum, cat si prin prezenta pe piata din Romania inca din anul 1945”, declara directorul Turdean. Conflictul dintre ANV si Farmec are o miza de 10 miliarde de lei vechi.

Planurile economice ale Farmec pe 2005 se masoara in milioane de euro. „Tot in acest an, Farmec preconizeaza o crestere a cifrei de afaceri de 18 la suta (fata de 15 milioane de euro in 2004) si un profit cu 40 la suta mai mare”, mai spune Turdean.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro