AVAS a fost informata oficial de declansarea procedurii de infringement in cazul privatizarii Electrica Moldova si Electrica Oltenia
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost informata oficial marti, 3 februarie, privind emiterea Scrisorii de Punere in Intarziere cu privire la declansarea procedurii prevazute in situatia incalcarii Tratatului Comunitar in cazul Electrica Moldova si Electrica Oltenia, se arata intr-un comunicat al AVAS. O serie de clauze din contractele de privatizare si anumite prevederi din statutul societatilor sunt in opinia Comisiei Europene potentiale incalcari ale prevederilor din Tratatul Comunitar referitoare la libera circulatie a capitalurilor si a dreptului de stabilire.
AVAS a mai anuntat ca analizeaza continutul notificarii si va coopera la intocmirea si transmiterea punctului de vedere al Romaniei, alaturi de celelalte institutii implicate, in termen de 60 de zile de la primirea notificarii. Ulterior, CE poate decide incetarea procedurii de infringement sau continuarea ei, prin transmiterea unei noi scrisori (aviz motivat) cu termen de raspuns tot de 60 de zile.
Dupa parcurgerea acestor etape, daca mai este cazul, CE poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, singura abilitata sa se pronunte daca a fost sau nu incalcata legislatia Uniunii Europene.
Filiala Electrica Moldova a fost privatizata in aprilie 2005, cind firma germana E.ON Energie a cumparat pachetul majoritar pentru suma de 100 de milioane de euro. Tot germanii de la E.ON au achizitionat, prin intermediul altei firme din gup, E.ON Rurhgas, compania Distrigaz Nord.
De la inceputul acestui an, cele doua companii create dupa privatizare, E.ON Gaz Romania Holding si E.ON Energie Romania s-au reunit intr-o singura companie – E.ON Romania.
Comisia Europeana a declansat saptamana trecuta al doilea stadiu al procedurii de incalcare a Tratatului de aderare impotriva a 20 de state membre, inclusiv Romania, care nu au transpus in legislatiile nationale directiva europeana privind eficienta energetica.
Tot saptamana trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei, ca urmare a interferentei masive cu independenta Autoritatii Nationale de Reglementare in Telecomunicatii.