Sari direct la conținut

Bacalaureat 2024. A doua sesiune începe joi, cu probele de competențe / Calendar BAC 2024, sesiunea de toamnă

HotNews.ro
Centru de examen la Bacalaureat. FOTO: Inquam Photos / George Călin
Elevi de la colegiul național Gheorghe Lazăr susţin prima probă la Limba şi literatura română - oral, în București, 17 iunie 2024. Inquam Photos / George Călin

Examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea a doua, cunoscută și ca sesiunea de toamnă, începe joi, 8 august, cu probele de competențe. Din 19 august, vor avea loc probele scrise

Peste 33.600 de candidaţi s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate) în a doua sesiune organizată în acest an, anunță Ministerul Educației. 

Peste 22.000 de candidați provin din promoţia anului 2024, în timp ce peste 11.500 de candidați sunt din promoţiile anterioare, conform Ministerului Educației. 

Calendar BAC 2024, sesiunea de toamnă, probele de competențe:

  • 8 – 9 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]
  • 9 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B]
  • 12 august: Evaluarea competențelor digitale [proba D]
  • 13 – 14 august: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C].

„Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației. 

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Cu ce nu au voie candidații să intre în sălile de examen la examenul de Bacalaureat 2024

Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen de BAC 2024 cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

BAC 2024: când încep probele scrise în a doua sesiune 

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2024 din sesiunea august se vor desfășura după următorul calendar:

  • 19 august: Limba și literatura română – proba E.a)
  • 20 august: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)
  • 21 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
  • 22 august:: Limba și literatura maternă – proba E.b)

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 26 august (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 august, conform Ministerului Educației. 

Un candidat este declarat promovat la examenul național de Bacalaureat dacă îndeplinește, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea și a obținut, în final, cel puţin media 6.

BAC 2024: rată de promovare de 78,2%

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2024, prima sesiune (iunie-iulie 2024), a fost de 78,2%. 

Din totalul celor 130.041 de candidați prezenți (116.698 din promoția curentă și 13.343 din promoțiile anterioare) au promovat 97.066 de candidați din promoția curentă (83,2%), respectiv 4.659 din promoțiile anterioare (34,9%). Rata de promovare (toți candidații) se situează la 78,2%. Au fost declarați respinși 28.213 candidați, anunța, în 12 iulie, Ministerul Educației.

INTERVIURILE HotNews.ro