BALVANYOS 2011 – editia XXII. Oficial maghiar: In Budapesta, cand discutam economia bazinului carpatic, vorbim ca despre politica financiara a tarii noastre
Szatmáry Kristóf, secretar de stat responsabil de economia internă in Ministerul Economiei Naţionale Budapesta, a declarat joi la lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad ca discutiile despre politica interna a Ungariei includ si politica economica a bazinului carpatic. Declaratiile oficialului maghiar au fost facute in cadrul unei dezbateri pe teme economice din cadrul editiei XXII a BALVANYOS 2011.
Szatmáry Kristóf a vorbit la dezbaterea pe teme economice despre politica economica aplicata de Guvernul de la Budapesta. Oficialul maghiar a declarat ca la Budapesta cand se vorbeste despre politica economica din bazinul carpatic se vorbeste ca despre politica economica interna a Ungariei.
Iata cele mai importante declaratii facute de reprezentantul guvernului maghiar:
- Nu stim daca zona euro va supravietui crizei datoriilor guvernamentale.
- Daca vorbim de Ungaria, noi putem si am facut multe, dar nu putem fi deconectati de ce se intampla in zona euro.
- Acum vedem ca sunt mai multe banci care nu au trecut testele de stres. Asta nu inseamna ca economia nu merge bine in mod real, ci ca fiecare incearca sa rezolve problemele in stilul propriu.
- Cum incerca Ungaria sa rezolve criza datoriile? Ungaria a incercat sa aplice politica: sa ne bazam pe propriile picioare. In acest moment incercam sa rezolvam problema pietei muncii. Incercam sa raspundem la intrebarea daca poti fi fericit in Ungaria prin nemunca si ajutoare de la stat sau prin munca cinstita rasplatita corect.
- Ungaria a fost criticata pentru masurile luate de la schimbarile constitutionale pana la legea media. Daca UE nu ar fi fost antrenata in propriile probleme, cred ca in ultimul an Ungaria ar fi fost bagata intr-o carantina economica.
- Politicile aplicate de Ungaria pot fi aplicate numai daca Europa este ocupata de propriile probleme. Cei de la Bruxelles nu sunt bucurosi de faptul ca, intr-un fel, le sunt afectate interesele cum a fost cazul politicii bancare, dar ne lasa in pace deoarece stiu ca varianta este sa ne finanteze deficitul bugetar.
- Tarile din zona euro trebuie sa inteleaga ca traiul subventionat de stat si nemunca nu mai pot fi politici care sa reziste in urmatoarea perioada.
- Daca un guvern comunica eficient politicile economice, atunci si poporul le va intelege si a inteles de ce este nevoie de aceste schimbari structurale.
- In Ungaria, noi am facut reforme structurale importante si populatia le-a inteles foarte bine.
- Daca ne uitam si la dubla cetatenie si la faptul ca exista multe firme cu capital maghiar in aceasta zona a bazinului carpatic, as vrea sa spun ca noi la guvern cand vorbim de politica bazinului carpatic vorbim ca si de politica economica interna si nu de o politica economica externa.
Hidvéghi Balázs, subsecretar de stat responsabil de afaceri internaţionale in Ministerul Economiei Naţionale de la Budapesta, a explicat cum a incercat guvernul maghiar sa impulsioneze economia din Ungaria. Iata cele mai importante declaratii:
- Presedintia maghiara a UE a intarit politicile prin care se incearca consolidarea monedei euro. In schimb, in privinta politicilor interne ale Ungariei, am avut noroc ca UE a avut de furca cu propriile probleme, astfel incat am putut sa aplicam politicile economice asa cum am dorit.
- Dupa cum vedem ca in privinta politicilor economice nu poti sa minti la nesfarsit si nu poti iei credite la nesfarsit fara consecinte, asa am incercat in Ungaria sa aplicam politici responsabile.
- Ungaria a adoptat o serie de legi prin care ajuta mediul de afaceri, in special intreprinderile mici si mijlocii. De la stergerea unor datorii fata de buget pana la miscorarea unor taxe. Am incercat astfel sa incurajam afacerile si planurile economice de durata.
- Ne uitam si la tarile din jurul nostru si credem ca economia noastra este legata de economiile tarilor vecine. Cred ca sunt domenii de interes comun in zone pe care am putea sa colaboram in zona bazinului carpatic. Spre exemplu, ar fi turismul. Exista un potential mare pentru statiunile balneare. Cred ca in acest caz companiile din Ungaria ar putea fi implicate.
- Cred ca tarile din bazinul carpatic ar trebui sa aplice politici economice cu bataie lunga si nu politici speculative.
Juhász Jácint, prodecan in cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, a criticat in cadrul dezbaterii performantele slabe ale Romaniei in domeniul atragerii fondurilor europene. Iata cele mai importante declaratii:
- Romania nu si-a dat silinta sa atraga banii europeni. Cifra absorbtiei este intre 3 si 20%, depinde de cine si cum calculeaza. In opinia mea s-au construit mult prea multe pensiuni si s-au investit programe care nu genereaza venituri. Aici oamenii se gandesc cum sa acceseze bani europeni si cel mai bine sa nu faca nimic.
- Cred ca solutia este sa se impuna niste reguli pe banii europeni. Chiar sa fie dati ca un fel de credite, fie si cu 0% dobanda, dar cel care acceseaza macar sa stie ca trebuie la un moment dat sa ii returneze. Astfel am evita investitiile de gen pensiune frumoasa care mai apoi nu produce nimic.
Christopher P. Ball, profesor universitar, School of Business, Quinnipiac University (SUA), a realizat o radiografie a problemelor economice globale. Ball a aratat ca, daca pana nu de mult, China era vazuta de multinationale ca o oportunitate, acum se plang ca forta de munca a devenit scumpa si din aceasta cauza pierd bani. Vezi aici cele mai importante declaratii:
- Am crezut ca in aceasta primavara nu vom vorbi despre criza, ci despre crestere economica. Am vazut insa in ultimele luni ca cresterea economica s-a atenuat, nu se mai fac angajari, sunt probleme bugetare. In State avem o criza bugetara si avem un termen pentru august. Cei din DC nu reusesc sa dovedeasca criza bugetara.
- Nu este ceva nou pentru aceasta regiune, pentru Europa. Vedem ca Grecia este in focus, Italia a fost in lumina reflectoarelor. Acum se discuta despre Grecia si resuscitarea economiei.
- De mult ani am crezut ca primim ceva gratuit, dar nu este asa, cineva trebuie sa plateasca. In SUA am avut credite subventionate, credite ipotecare subventionate, consum subventionat. Acum avem un deficit care e urias. Politica de stimulare a guvernului insa nu a avut rezultatul asteptat.
- Tarile dezvoltate incearca sa imprumute masiv. SUA face la fel. Cererea globala de creditare este imensa acum. Vom vedea in viitor ca pietele de creditare vor creste dobanzile.
- Strategia de acum este: trebuie sa supravietuim. Politica de acum este sa taiem cheltuielile bugetare, sa reducem inflatia. Dar trebuie sa vedem si cum facem asta.
- Daca lucrurile in Europa se stabilizeaza, atunci lucrurile se vor imbunatati si in SUA. Vedem si semne bune. Crestere se inregistreaza in Germania, China. Avem noroc si ca nu se inregistreaza cutremure in Japonia.
- In SUA se discuta, din partea republicanilor, sa faca acelasi lucru care s-a intamplat cu Ungaria, care vrea sa introduca limitari in constitutie in privinta politicilor economice.
- China a devenit scumpa. Forta de munca a devenit scumpa. Multinationalele se plang ca si-au mutat operatiunile acolo, dar spun ca pierd bani din cauza fortei de munca.
- Daca ne uitam la Japonia, in anii ’80 producea tot si apoi a inceput sa cumpere in SUA cladiri.
- Sunt optimist. SUA creste si cred ca cresterea va continua incet. Cred ca si Ungaria va creste. Sper ca in viitor si acesta regiune va creste.