Sari direct la conținut

Basescu: Franta si Olanda nu s-au opus transmiterii catre PE a documentelor pentru inceperea procedurii de intrare in spatiul Schengen

Franta si Olanda nu s-au opus transmiterii catre Parlamentul European a documentelor pentru inceperea procedurii de aprobare a intrarii Romaniei in spatiul Schengen, a declarat joi presedintele Traian Basescu, in cadrul conferintei „Parteneriat pentru crestere in 2011”.

Seful statului a recunoscut insa ca „au fost discutii daca sa se astepte sau nu raportul din decembrie”.

Comentariile sefului statului vin in urma afirmatiilor secretarului francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, care declarase miercuri ca Franta se va asigura ca decizia UE privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen nu va fi luata pana in vara lui 2011.

Seful statului a facut aceste precizari dupa ce a constatat ca in Romania „se stie ca Franta se opune intrarii Romaniei in spatiul Schengen pe baza declaratiei unui politician francez”.

Calendarul aprobarii deciziei de aderare a Romaniei la spatiul Schengen a inceput practic prin trimiterea de catre COREPER – reuniunea „ambasadorilor” statelor membre pe langa UE – miercuri a documentelor spre Parlamentul European.

Conform procedurii institutionale europene, proiectul de decizie al Presedintiei belgiene a UE trebuie trimis spre avizare Parlamentului European.

Teoretic, acest proiect de decizie se realizeaza dupa ultima evaluare tehnica, din decembrie 2010, dar iata ca reprezentantii permanenti pe langa UE au decis trimiterea documentului spre PE.

In Parlamentul European se va stabili un raportor – din informatiile detinute de Hotnews.ro, acesta ar fi Carlos Coelho (eurodeputatul care a condus si subcomisia ce a cercetat existenta inchisorilor CIA in Europa).

1. ​transmiterea spre avizare de la grupul de lucru SchEval (grupul de experti europeni) catre Parlamentul European: oct. 2010 (durata procedură max. 3 luni);

2. votarea proiectului de Decizie in PE: ianuarie-februarie 2011;

3. transmiterea Deciziei la Consiliul UE: imediat dupa exprimarea votului;

4. discutarea si aprobarea Deciziei in COREPER: ianuarie-februarie 2011;

5. discutarea si aprobarea in Consiliul JAI: februarie 2011;

6. ridicarea controalelor la frontierele interne: 27 martie 2011 (termen programat).

Procesul de aprobare a deciziei de aderare a Romaniei la Schengen

Proiectul este discutat in comisiile de specialitate, apoi este votat in plen, cel mai probabil in sesiunea din ianuarie. Dupa aceea, avizul ajunge in Consiliul JAI.

Potrivit calendarului, in martie nu exista nicio reuniune a ministrilor de justitie si afaceri interne din UE, asa ca decizia privind aderarea Romaniei trebuie sa aiba loc in februarie. Asta in cazul in care vrem ca din 27 martie 2011 sa fim membri ai spatiului Schengen.

La sfarsitul lunii octombrie, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, seful departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, spunea ca „din partea unui numar extrem de redus de state europene exista tendinta de a tergiversa, prin anumite masuri procedurale, a transmiterii deciziei catre PE„.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro