Sari direct la conținut

Blocul operator și Secția de Anestezie-Terapie Intensivă de la "Marius Nasta", închise după ce au murit patru pacienți infectați cu acinetobacter, au fost redeschise

HotNews.ro
Spitalul Marius Nasta, Foto: marius-nasta.ro
Spitalul Marius Nasta, Foto: marius-nasta.ro

Blocul operator și Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București – închise în 19 februarie după ce patru pacienți internați au murit după ce s-au infectat cu acinetobacter – au fost redeschise luni.

Potrivit managerului Institutului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au încheiat verificările în unitatea medicală, rezultatele fiind bune.

Ea a precizat că luni o echipă a DSP a fost la „Marius Nasta” și consideră oportună redeschiderea Blocului operator și a Secției de Terapie Intensivă, începând de astăzi.

Inspectorii sanitari au decis în 19 februarie sistarea activităţii blocului operator şi a secţiei de Anestezie-Terapie Intensivă (postoperator) din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Conducerea spitalului a recunoscut prezența infecției cu acinetobacter și a admis, după moartea primilor trei pacienți, că aceștia erau infectați cu acinetobacter.

Primii doi pacienți infectați cu acinetobacter au murit la Spitalul Marius Nasta în 15 februarie. Cel de-al treilea deces a fost anunțat de unitatea medicală în 19 februarie, iar în 25 februarie a fost anunțat decesul unui al patrulea pacient.

17 pacienţi de la Institutul ”Marius Nasta” au fost infectaţi cu acinetobacter de la începutul acestui an, iar 13 au murit, potrivit unei informări a managerului institutului , Beatrice Mahler, care sublinia că toţi pacienţii diagnosticaţi aveau multiple afecţiuni cronice şi spitalizări anterioare.

„În anul 2018, în institut, au fost raportate 51 de infecţii nosocomiale cu mai mulţi germeni. Din 01.01.2019, s-au raportat către DSP 14 infecţii la pacienţi cu acelaşi germene. În 2019, ca urmare a analizei cazurilor de infecţii din institut, acinetobacter a fost identificat la 17 pacienţi, din care 4 s-au externat şi 13 au decedat. Toţi pacienţii diagnosticaţi erau cu multiple afecţiuni cronice şi spitalizări anterioare. Raportarea către DSP s-a făcut pentru 14 cazuri, pentru că la 3 dintre pacienţi confirmarea infecţiei s-a făcut postmortem”, spunea managerul Institutului ”Marius Nasta”.

Medicul Ioan Cordoș, șeful Secției de Chirurgie Toracică a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, susținea și el că toți pacienții decedați aveau și alte afecțiuni și „n-au murit de acinetobacter neapărat”.

„Se discută doar despre supra-infecția acinetobacter și nu se discută și despre boala de fond a acestor pacienți. Un pacient care are accident vascular cerebral, dacă va muri, va muri din cauza accidentului vascular cerebral care merge prost. Ceilalți pacienți au fost cu limfom, cu fibroză tumorală, la care trebuie doar un bobârnac ca să decedeze. Deci astea sunt bolile, ei n-au murit de acinetobacter neapărat, pentru că populația asta o să înțeleagă – că aici este acinetobacterul care umblă prin copaci și sare în cârca pacienților. Nu, la noi vin pacienți foarte gravi. Iar acest acinetobacter, nimeni nu a spus până acum, a fost trimis de la Balș, cu un pacient infectat – la noi a venit cu insuficiență respiratorie să fie tratat, pentru că la noi este cel mai bun centru de tratament pentru insuficiență respiratorie. Asta n-a înțeles lumea. Lumea a înțeles că este acinetobacter. Ce acinetobacter, fraților? Știți ce este ăla? Să explicăm că pacienții vin cu boli grave, peste care… De ce nu punem punctul pe Y? Deci el a venit aici ca să moară la noi și ca să ne poată arăta cu degetul pentru acest acinetobacter pe care l-au adus ei”, declara Cordoș.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro