Sari direct la conținut

BNR ar putea reduce marti dobanda cheie la 6,25%. Impactul asupra dobanzilor la credite s-ar putea vedea cam in 3 luni, spun bancherii

Deteriorarea mediului economic din Sudul Europei, tendintele pe termen scurt (6 luni) ale inflatiei si datele fiscale la nivel macro ale Romaniei ar putea determina Banca Nationala a Romaniei sa reduca maine pasii in directia relaxarii politicii monetare, au declarat pentru HotNews.ro, reprezentanti ai bancilor comerciale.

  • Criza din Grecia, preturile gazelor si petrolului plus indicatorii fiscali nu recomanda o reducere mai consistenta a dobanzii cheie

„Noi estimam ca in sedinta de maine, BNR va reduce cu 0,25% dobanda cheie, pana la un nivel de 6,25%. Daca in urma cu cateva luni vedeam posibila si o reducere cu 0,5%,

Exista mai multe argumente care fac un dosar de credit greu finantabil de catre banci. Un prost business plan, un viitor incert al businessului sau al companiei pe intreaga maturitate a creditului sau lipsa unor garantii care sa reduca riscul de credit

CEO banca locala

acum acest scenariu se indeparteaza tot mai mult de asteptari”, a explicat pentru HotNews economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. El a mai precizat ca in conditiile in care criza din Grecia s-a dovedit mai adanca, preturile administrate (energie si gaze) si a petrolului ar putea creste, iar anul agricol chiar bun, ar „beneficia” de un efect de baza nefavorabil, inflatia ar putea urca in toamna pana la 5%. „Noi vedem in trimestrul al III-lea un nivel al inflatiei de 4,8-5% si o revenire in banda de variatie catre finalul anului”, a mai spus Dumitru.

  • Seful unei banci locale:„Exista industrii pentru care avem bani dar nu avem cerere si exista domenii in care avem cereri dar nu putem da bani”

Bancherii mai spun ca inconsecventa politicii fiscale ingreuneaza eforturile de iesire din criza. „Datele privind executia bugetara la trei luni, arata prost. Guvernul nu a reusit sa taie din cheltuieli atata cat a promis, pe partea veniturilor la buget stam de asemenea prost, astfel ca in final, probabil ca vom asista la o renegociere a tintei de deficit fiscal, si la o amanare a cresterii taxelor”, a spus pentru HotNews presedintele unei banci locale.

In ipoteza acestui scenariu, reducerea dobanzii cheie a BNR la 6,25%, nici populatia si nici companiile nu trebuie sa se astepte la o crestere consistenta a creditarii. In primul rand pentru ca mecanismul de transmisie a impulsurilor de politica monetara dureaza circa un trimestru, si in al doilea rand din cauza cererii solvabile inca redusa.

„Exista industrii pentru care apetitul de creditare este aproape de zero si altele in care

„Noi vedem in trimestrul al III-lea un nivel al inflatiei de 4,8-5% si o revenire in banda de variatie catre finalul anului

Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank

desi dispunem de un apetit adecvat pentru a acorda imprumuturi, nu avem solicitari viabile. Exista mai multe argumente care fac un dosar de credit greu finantabil de catre banci. Un prost business plan, un viitor incert al businessului sau al companiei pe intreaga maturitate a creditului sau lipsa unor garantii care sa reduca riscul de credit”, a mai spus pentru HotNews, seful unei banci comerciale.

Nici alti bancheri nu-l vad pe Guvernatorul Mugur Isarescu sa anunte o decizie radicala. „BNR va reduce dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la 6,25%. Principalul motiv de incetinire a pasului ar fi deteriorarea situatiei in Europa de Vest, care a avut implicatii semnificative asupra regiunii. Aceasta situatie s-ar putea sa persiste, chiar daca Grecia a primit cele 110 miliarde de euro, si probabil ca banca centrala va alege maine sa adopte o atitudine prudenta.

  • Probabil ca banca centrala, in noul raport asupra inflatiei, isi va urca prognoza de inflatie pentru finalul anului 2010

Si inflatia ar fi un motiv pentru a justifica reducerea pasului de la 0,50 la 0,25 puncte de

Noi credem ca in aprilie rata inflatiei a urcat usor, de la 4,2 in martie la 4,3% si de asemenea, cum am mai spus de mai multe ori, exista riscuri semnificative in ceea ce priveste evolutia inflatiei in cea de-a doua jumatate a anului 2010.

Nicu Chidesciuc, ING Bank

baza. Noi credem ca in aprilie rata inflatiei a urcat usor, de la 4,2 in martie la 4,3% si de asemenea, cum am mai spus de mai multe ori, exista riscuri semnificative in ceea ce priveste evolutia inflatiei in cea de-a doua jumatate a anului 2010.

Probabil ca banca centrala, in noul raport asupra inflatiei, isi va urca prognoza de inflatie pentru finalul anului 2010, si daca va face acest lucru probabil acesta ar fi o prima indicatie ca BNR vede riscuri in ceea ce priveste evolutia inflatiei in cea de-a doua jumatate a anului 2010”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro